Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η πορεία των διαγωνισμών για τον δρόμο Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και το δικαστικό μέγαρο ΈδεσσαςΗ πορεία των διαγωνισμών στα τέσσερα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τους δρόμους Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη, τα 17 σχολεία και τα τέσσερα δικαστικά μέγαρα Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Κιλκίς και Σερρών

Μετά τη δρομολόγηση της σύμβασης για τη λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως και του Fly Over στην περιφερειακή οδό, άλλα τέσσερα σημαντικά έργα υποδομής της περιοχής είναι στα σκαριά για να κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.
Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικούς οδικούς άξονες, τον Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο) και τον Δράμα – Αμφίπολη, αλλά και για την κατασκευή 17 σχολείων και τεσσάρων δικαστικών μεγάρων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι τέσσερις αυτοί διαγωνισμοί είναι το μεγάλο στοίχημα των υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία και στο σύνολό τους ακολουθείται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποδείχτηκε (προς το παρόν) αρκετά ταχύτερη ως προς την έναρξη και κατασκευή των υποδομών από τις άλλες μεθόδους.

Τα έργα
Η πορεία καθενός από αυτά τα τέσσερα ΣΔΙΤ είναι η εξής:
-Θεσσαλονίκη – Έδεσσα:
Η μετατροπή του οδικού άξονα σε αυτοκινητόδρομο έχει προϋπολογισμό 445 εκατ. ευρώ και η εκδήλωση ενδιαφέροντος άρχισε στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Συμμετέχουν οι μεγάλες κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ). Είμαστε στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας του διαγωνισμού, όπου πέρασαν όλα τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, και θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, που θα κρίνουν και τον τελικό ανάδοχο. Το ΣΔΙΤ έχει διάρκεια 30 ετών, με το κατασκευαστικό κομμάτι να διαρκεί τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης (τα υπόλοιπα είναι η λειτουργία και συντήρηση του δρόμου).

-Δράμα – Αμφίπολη:
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος άρχισε κι αυτή στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου και κατέθεσαν ενδιαφέρον οι ίδιες κατασκευαστικές. Το ΣΔΙΤ έχει και τα ίδια χαρακτηριστικά (30 χρόνια, τέσσερα για κατασκευή και τα υπόλοιπα λειτουργία και συντήρηση). Και αυτό το ΣΔΙΤ βρίσκεται στη δεύτερη φάση, όπου έχουν προκριθεί όλοι όσοι έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ ο προϋπολογισμός είναι 248,5 εκατ. ευρώ.

-17 σχολεία:
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία (εννέα δήμοι, οι οχτώ στη Θεσσαλονίκη ο άλλος της Κατερίνης) έχει προχωρήσει, καθώς έχει πλέον ανάδοχο (Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ). Άρχισε εξάλλου τον Μάιο του 2021. Η διάρκεια του έργου είναι 324 μήνες και περιλαμβάνει πέρα από την ανέγερση και τη συντήρηση και λειτουργία των νέων σχολείων. Ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 128 εκατ. ευρώ.

-Τέσσερα δικαστικά μέγαρα:
Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τα τέσσερα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία (ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης και νέα δικαστικά μέγαρα σε Έδεσσα, Κιλκίς και Σέρρες) είναι στη δεύτερη φάση, με τον ανταγωνιστικό διάλογο και τις δεσμευτικές προσφορές, ώστε να προκύψει ο τελικός ανάδοχος. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 149 εκατ. ευρώ και συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ – JCC και INTΡΑΚΑΤ – REDEX. Ο διαγωνισμός άρχισε τον Νοέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει, εκτός των κατασκευαστικών, τόσο τον εξοπλισμό των κτιρίων, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Προβλέπεται οι δεσμευτικές προσφορές να ζητηθούν το αργότερο ώς το τέλος Σεπτεμβρίου.
voria.gr- Τάσος Τασιούλας
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 comments:

 1. ο διεθνής δρόμος Γιαννιτσα Χαλκηδόνα Θεσσαλονικη που μεταφέρει και ταξιδιώτες απ το εξωτερικό έπρεπε να είμαι πρώτο Θέμα στο Μαξίμου.
  Φανταστείτε τους βουλευτές Πέλλας να κάνουν απεργία πείνας για να προχωρήσουν τα έργα.
  Σωστό? Προχωρημένο? Δύσκολο? θα τους χαλάσει τη διαίτα? Τι επιλέγεται ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. << Θεσσαλονίκη – Έδεσσα: Η μετατροπή του οδικού άξονα σε αυτοκινητόδρομο...>> Ρε, μας δουλεύετε;;; Ποιον αυτοκινητόδρομο; Ο αυτοκινητοδρομος θελει διαζωμα στη μεση, δυο λωριδες ανά κατευθυνση και φραχτη εκατέρωθεν. Έναν απλό δρόμο θα κανουν, που ήδη έχει πολλές κακοτεχνιες στο κομμάτι Παραλιμνη Χαλκιδώνα. Και μας λένε οτι δε θα εχει διόδια. Ε που να έχει διόδια, σε επαρχιακό δρόμο;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε σοβαρά Κράτη οι διευθετήσεις του συγκεκριμένου έργου και οι κατασκευές θα τελείωναν σε ένα μήνα και στην Μπανανία μας το τραβούν από την κυβέρνηση Καραμανλή νέου και μας κοροϊδεύουν όλοι οι επόμενοι....

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.