Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοσίευμα αλβανικής εφημερίδας: Ανέγερση προσφυγικού καταυλισμού κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα


Την ανέγερση ενός μεγάλου προσφυγικού καταυλισμού δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ανακοινώνει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η αλβανική εφημερίδα «Telegraf». Κατά την εφημερίδα υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ της Αλβανικής Κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μεταναστών IOM, η οποία θα αναλάβει και το κόστος κατασκευής και συντήρησης του καταυλισμού.

Ο καταυλισμός θα λάβει χώρα στην αλβανική πλευρά της συνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών στο Μαυρομάτι και θα αξιοποιήσει τις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Πάντα κατά την εφημερίδα, θα έχει χωρητικότητα περί των δέκα χιλιάδων ατόμων και θα αποτελέσει τον προορισμό Ασιατών και Αράβων προσφύγων και λαθρομεταναστών με διαμονή προς το παρόν στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του καταυλισμού θα ξεκινήσει με την εγκατάσταση εδώ των προσφύγων που περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα με την επιδίωξη να αξιοποιήσουν το αλβανικό έδαφος για να φθάσουν στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Οι εργασίες για την κατασκευή του προσφυγικού αυτού κέντρου, αναφέρει η εφημερίδα, θα εγκαινιαστούν σύντομα. Ο καταυλισμός προβλέπει υποδομές μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων.  Η περιοχή και το κλίμα της προσφέρεται για ευήμερη διαβίωση.

Ωστόσο, ο καταυλισμός δεν βρίσκεται απλώς δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά περισσότερο γειτνιάζει με τις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, η αλλοίωση των οποίων ήδη είναι υπαρκτή λόγω μετανάστευσης του εγχώριου γηγενή ελληνικού πληθυσμού, αλλά και καθόδου Αλβανών από τις βορειότερες περιοχές.

Στο κοντινό παρελθόν έχουν καταβληθεί παρόμοιες προσπάθειες για την ανέγερση τέτοιων καταυλισμών εντός των ελληνικών μειονοτικών περιοχών στους δήμους Δρόπολης και Φοινικαίων, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ελλήνων μειονοτικών με αποτέλεσμα οι εμπνευστές τους να παραιτηθούν.

Να τονίσουμε τέλος ότι προσφυγικά κέντρα για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών προερχόμενων στο αλβανικό έδαφος έχουν ανεγερθεί στην πόλη του Αργυροκάστρου, στην περιοχή της Κορυτσάς με το μεγαλύτερο στα Τίρανα, αλλά δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά. Οι δυεισδυόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες αξιοποιούν τα κέντρα αυτά ωσότου αναλάβουν δράση τα αλβανικά κυκλώματα διακίνησης τους προς ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέσω Μαυροβουνίου.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.