Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, κάτι που είχε αντίκτυπο στο διμερές εμπόριο ανάμεσα στη χώρα μας και τη Μόσχα.
Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία από το 2014, οπότε και τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ τα ρωσικά αντίμετρα σαν απάντηση στις τότε ευρωπαϊκές κυρώσεις, και ύστερα ακολούθησαν κατηφορική πορεία, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται, όπως είναι αναμενόμενο, το 2022 (-24%), μια μείωση η οποία συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2023. Όπως αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά έφτασαν σε αξία μόλις τα 28,272 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση 17,4% σε σχέση με τα 34,231 εκατ. ευρώ που είχαν ανέλθει το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή
Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπροσωπεύουν τα ακατέργαστα καπνά με αξία 4,776 εκατ. ευρώ και συμμετοχή στο σύνολο των εξαγωγών της τάξεως του 16,88% ενώ ακολουθούν τα εμπιστευτικά προϊόντα με 3,046 εκατ. ευρώ και συμμετοχή 11%.
Την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν οι μηχανές για την ανύψωση και φόρτωση με αξία 2,588 εκατ. ευρώ και συμμετοχή 9,16% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με αξία 2,228 εκατ. ευρώ και συμμετοχή 7,88%, στην πέμπτη θέση τα λαχανικά παρασκευασμένα και διατηρημένα χωρίς ξίδι (αξία 2,145 εκατ. και συμμετοχή 7,58%) και το ελαιόλαδο στην έκτη θέση (1 61 εκατ. ευρώ και 5,70%).
Θυμίζουμε ότι από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κυρίως μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν εκείνες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην εξαγωγική τους δραστηριότητα καθώς είχαν και τη σημαντικότερη έκθεση στη ρωσική αγορά. Ωστόσο, αναγκαστικά αναζήτησαν εναλλακτικές αγορές για να αναπληρώσουν το κενό και να κατευθύνουν τα προϊόντα τους.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας από τη Ρωσία, η αξία τους διαμορφώθηκε στα 1,049 δισ. ευρώ από 1,694 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 33% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Οι εισαγωγές αφορούσαν κατά κύριο λόγο πετρέλαιο ή λάδια από ασφαλτούχα ορυκτά (50,04%), αέρια πετρελαίου και άλλους αέριους υδρογονάνθρακες(34,55%), αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή (9,53%), χαλκό καθαρισμένο και κράματα (1,61%) και καλαμπόκι (1,29%).
capital.gr
4 Σχόλια
Που θα πάει;
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τον γονατίσουμε τον Πούτιν.
Έτσι και αλλιώς είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, είπε ο Κούλης
Εσύ όχι ψεκα εσύ είσαι με τους φασίστες τους Ρώσους
ΔιαγραφήΕσείς οι οπαδοί του ορθολογισμού, του διαφωτισμού και του φιλελευθερισμού που διάβαζετε όλη μέρα Ζαν Ζακ Ρουσώ και πάτε με τον Μοντεσκιέ για χέσιμο, θα μας εξηγήσετε εμάς του ψέκα αν η Ελληνική Δημοκρατία είναι ή όχι σε πόλεμο με την Ρωσσία;
ΔιαγραφήΚαλά ας συνεχίσει ο Κούλης έτσι και θα δούμε ,να δω ποτέ θα πάει από την πλευρά την σωστή ,και όχι με το βρώμικο σύστημα της Ευρώπης
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.