Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πολυνομοσχέδιο: Οριζόντια αύξηση μισθών στο Δημόσιο – Παράταση του market pass ως τον Οκτώβριο – Όλα τα νέα μέτρα


Το νομοσχέδιο με το οποίο «η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους νέους» παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρεται στις επτά ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται. Το νομοσχέδιο τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είδαν αύξηση επί 14 χρόνια, θα έχουν όφελος που ξεπερνάει και τον έναν μισθό, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Tο πακέτο των παρεμβάσεων περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου αλλά και την αύξηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Τα μέλη ΔΕΠ θα λάβουν επιπλέον αναδρομική αύξηση 10%, ενώ αυξάνονται οι αποζημιώσεις για διανυκτερεύσεις εκτός έδρας και οι χιλιομετρικές αποζημιώσεις από τα 15 στα 20 λεπτά το λίτρο. 

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου
·         Αύξηση 30% επιδομάτων παραμεθορίου
·         Αύξηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας
·         Αναδρομική αύξηση μισθών ΔΕΠ κατά 10%
·         Αύξηση δαπανών για διανυκτέρευση και χιλιομετρική αποζημίωση

Η έκπτωση φόρου για τους γονείς με παιδιά θα αυξηθεί κατά 90 ευρώ τον χρόνο και κατά 220 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

Συγκεκριμένα, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:
 • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%. Αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στα 130 ευρώ και αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ. Αναπροσαρμόζεται και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με αναδρομική ισχύ από 7 Οκτωβρίου 2022, με αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης
 • Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
 • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
 • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) νώ παράλληλα θεσπίζεται η κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
 • Απαλάσσονται μόνιμα από συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων 600.000 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023.
 • Στο νομοσχέδιο μπαίνει και η διάταξη για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο 
«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως πολιτικός Αη Βασίλης. Δίνουμε μόνο χρήματα που και που έχουμε ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «τα μέτρα είναι εντός του πλαισίου αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού».

Το κόστος για τα βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς .

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης σχετικά με την παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσει» εξήγησε ο κ .Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.