Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδρομή για την κατάσβεση πυρκαγιώνH Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει:

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: "Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».
Ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk πρόσθεσε ότι επί του παρόντος έχει παραμείνει «σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστος» από τις καθυστερήσεις στη Διώρυγα του Παναμά, αν και προειδοποίησε ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι σε μεγάλες ναυτιλιακές διαδρομές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις.

«Είχαμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε μερικά από αυτά από τη δεκαετία του 1990», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεδιάσκεψης ο Lars Ostergaard Nielsen, επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων τακτικών γραμμών της Αμερικής στη Maersk. Αναφερόμενος στα χαμηλά επίπεδα νερού και τους περιορισμούς που ισχύουν στη Διώρυγα του Παναμά, ο Nielsen είπε ότι η ξηρασία ωθεί τη Maersk να φορτώσει περίπου 2.000 κοντέινερ λιγότερα από το συνηθισμένο στο ίδιο σκάφος.

Ενώ η Διώρυγα του Παναμά είναι πιθανό να είναι μία από τις ναυτιλιακές διαδρομές που είναι πιο εκτεθειμένες στις κλιματικές ευπάθειες, δεν είναι η μόνη πλωτή οδός που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Η χαμηλή στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο, μια σημαντική εμπορική οδός που διασχίζει τη Γερμανία μέσω ευρωπαϊκών πόλεων μέχρι το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, προκαλεί επίσης ανησυχία.

Στα τέλη Ιουλίου, η στάθμη του νερού στο Kaub της Γερμανίας – ένας σταθμός μέτρησης δυτικά της Φρανκφούρτης και ένα βασικό σημείο για τις μεταφορές εμπορευμάτων – έπεσε σε σημαντικά χαμηλό επίπεδο.

Η πτώση της στάθμης των υδάτων στην πιο πολυσύχναστη πλωτή οδό της Ευρώπης έχει γίνει τακτικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας δυσκολότερη τη διέλευση των πλοίων και αυξάνοντας το κόστος αποστολής.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.