Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λογαριασμοί ρεύματος: Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1% έτους 2020


Τον οριστικό κατάλογο των παροχών των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που έχει παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα για την παραγωγή του 2020, ανήρτησε στη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή του ο ΔΕΔΔΗΕ, ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η διαδικασία
Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω σύνδεσμο https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html, να επιλέξει «Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων Ειδικού Τέλους ΑΠΕ 1% έτους 2020», να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματός του. H ανάρτηση αυτής της πληροφορίας από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.

Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες, όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται αφενός στους Δήμους για την εκτέλεση τοπικών έργων, αφετέρου στους κατοίκους των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί για το 2020 είναι 28,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό:

10,7 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών.
18,1 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τοπικά έργα που πρέπει να εκτελούνται από τους Δήμους.
Το 82% αυτών των ποσών, συνολικά 23,5 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα αιολικά πάρκα.

Δήμοι και κοινότητες
Όπως έχει ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα ο ΕΛΕΤΑΕΝ, από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα συνολικά ποσά (τέλος 1%) αφορούν τους καταναλωτές στους ακόλουθους δήμους:

Καρύστου Ευβοίας (1,4 εκατ. ευρώ)
Θηβαίων Βοιωτίας (774 χιλ. ευρώ)
Αρριανών Ροδόπης (496 χιλ. ευρώ)
Τανάγρας Βοιωτίας (410 χιλ. ευρώ)
Αλεξανδρούπολης Έβρου (333 χιλ. ευρώ)
Ύδρας (314 χιλ. ευρώ)
Τρίπολης Αρκαδίας (301 χιλ. ευρώ)
Τα ποσά από τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές ανά Κοινότητα
Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Οι κοινότητες των οποίων οι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά χάρη στα αιολικά πάρκα που φιλοξενούν είναι:

Η κοινότητα Ύδρας (314 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Θίσβης Βοιωτίας (268 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Αισύμης Έβρου (233 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Νέων Στύρων Ευβοίας (208 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Κέχρου Ροδόπης (200 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας (190 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Οργάνης Ροδόπης (172 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Κομίτου Ευβοίας (169 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Ερατύρα Κοζάνης (139 χιλ. ευρώ)

Οι Περιφέρειες
Σε επίπεδο Περιφερειών, η πιο ευνοημένη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας είναι η Στερεά Ελλάδα με 3,9 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές των κοινοτήτων της.

Από τις νησιωτικές Περιφέρειες, η πιο ευνοημένη είναι η Κρήτη με 450 χιλ. ευρώ χάρη κυρίως στα αιολικά πάρκα της ανατολικής Κρήτης.

Τα ανωτέρω ποσά αφορούν την καταβολή στους δικαιούχους καταναλωτές για ένα μόνο έτος (2020). Βεβαίως, οι καταβολές θα συνεχίζονται με την μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των αιολικών πάρκων.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ συγχαίρει το ΥΠΕΝ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τα αρμόδια στελέχη τους για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Αναγνωρίζει ότι ποικίλα προβλήματα, όπως ενδεικτικά διαφωνίες για τα όρια των οικισμών, ενστάσεις κ.λπ., προκαλούσαν έως σήμερα σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση στους πολίτες των ποσών που έχουν ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα. Πλέον τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί και επομένως, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναμένει ότι από εδώ και στο εξής η απόδοση των χρημάτων θα γίνεται τακτικά και χωρίς καθυστερήσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ειδικό τέλος 3% μπορεί να αναζητήσει κανείς στο ask4wind https://ask4wind.gr/society-myth01/
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.