Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Βάσσης Εδέσσης (φωτο)Μέσα σε κλίμα κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Εκκλησία το πρωί της Κυριακής τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Βάσσης Εδέσσης από τους Σεβ. Μητροπολίτες Σερβίων & Κοζάνης Παύλο και 
Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας  Ιωήλ.
Πρόκειται για τον πρώτο ιερό ναό που αφιερώνεται στην τοπική Αγία και τα τρία τέκνα της Αγάπιο, Θεόγνιο και Πιστό, όχι μόνον στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης αλλά και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Η αγία Βάσσα έζησε στην Έδεσσα και μαρτύρησε κατά την εποχή του Αυτοκράτορος Διοκλητιανού (τέλη 3ου αι. μ.Χ.), αφού πρώτα είδε να βασανίζονται φρικτά ενώπιόν της και να θανατώνονται υπέρ της πίστεως του Χριστού τα τρία της παιδιά.
Την παραμονή των εγκαινίων, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στις 18.30 Μέγας Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε η τελετή του Καταρτισμού των ιερών λειψάνων των εγκαινίων προεξάρχοντος του ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Παντελεήμονος Καραλάζου.
Την ημέρα των εγκαινίων το πρωί, τελέσθηκε ο Όρθρος και στην συνέχεια η ιερά ακολουθία των Εγκαινίων. Ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγία Βάσσα και το μαρτύριό της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Αγία μαρτύρησε τέσσερεις φορές, αφού είδε ένα ένα τα τρία παιδιά της να σφαγιάζονται, και προτρέποντας όλους να μιμηθούν το παράδειγμα της πίστεως, της αρετής και της θυσίας της.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κοζάνης για την παρουσία και την συμμετοχή του στα εγκαίνια του νέου ναού. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές της ανεγέρσεώς του εξαίροντας την συμβολή του μεγάλου δωρητή κ. Αλεξάνδρου Χατζηγιάννη, ο οποίος μετείχε σε όλες τις ιερές ακολουθίες.
Παρέστησαν οι Βουλευτές Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης και Θ. Τζάκρη, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Ι. Μουράτογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Από την Δευτέρα 11/9 έως το Σάββατο 16/9 στις 7:00 π.μ. θα τελούνται καθημερινά Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
base
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.