Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τα νοικοκυριά – Ποιοι χάνουν το διπλό επίδομα


Στα ίδια επίπεδα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – Ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικής επιδότησης στην αντλία


Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να έχουν κάνει άλμα 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές Ιουλίου και να βρίσκονται ξανά στα 90 δολάρια το βαρέλι και τους βενζινοπώλες να προβλέπουν με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στην περιοχή του 1,45 με 1,50 ευρώ το λίτρο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι διορθωτικές κινήσεις για το επίδομα θέρμανσης με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών. «Αν άνοιγε η αγορά αύριο το πρωί, η τιμή θα ήταν γύρω στο 1,5 ευρώ το λίτρο», δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΙ) ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής.
Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι αυτά που θα κρίνουν στις αρχές Οκτωβρίου τις παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης και συγκεκριμένα αν θα επαναληφθεί η περυσινή παρέμβαση στην αντλία , η οποία σε συνδυασμό με την «πλάτη» που έβαλαν τα διυλιστήρια κράτησαν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα. Με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές είχαν ξεφουσκώσει κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο αλλά για φέτος ακόμα δεν έχει κλειδώσει τίποτα.
Το μόνο δεδομένο για την ώρα είναι πως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης δεν αλλάζουν. Ωστόσο στους «χαμένους» της φετινής σεζόν και όσοι γύρισαν την πλάτη στο ρεύμα και το φυσικό αέριο πέρυσι και επιλέγοντας εναλλακτικό καύσιμο θέρμανσης κέρδισαν διπλό επίδομα (έως και 1.600 ευρώ).
Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα ήταν από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφθανε έως και 1.600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

3 comments:

 1. Όλως τυχαία το βαρέλι έφτασε τα 90 δολ τωρα που πλησιαζουν τα κρύα. Τα χαμένα του κορονοϊού λογω λοκ νταουν τα βγάζουν τώρα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει παγκοσμίως αυτό αλλά στη χώρα μας, μας ρουφάνε το μεδούλι με τους φόρους. Μας δουλεύουν ότι βγήκαμε σπο τα μνημόνια. Δίνουν τα ψίχουλα pass και νομίζουν ότι κάνουν κοινωνική πολιτική. Με φτωχοποίηση του έθνους την επιτυγχάνουν; Εσείς που τους εμπιστευτήκατε και δεύτερη τετραετία ξεκινήστε τα ληγμένα γιατί μόνο έτσι μπορείς να τους απολαύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οκ εσύ τώρα πάρε τα άλλα χάπια σου,αυτά που μοιάζουν με αγγουράκια και απόλαυστα.

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.