Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι Δήμαρχοι στη νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση



Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαχρονικά, έχουμε δύο μοντέλα διοίκησης:
- Το συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης που -ειδικά μετά "Καποδίστρια" και "Καλλικράτη"- ακολούθησε η πλειοψηφία των Δημάρχων τις προηγούμενες τετραετίες που είχε σαν αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι δυνατότητες των αιρετών και των υπηρεσιών, τόσο λόγω των νέων μεγάλων μεγεθών -των διευρυμένων Δήμων- όσο και της διαφορετικότητας των ζητημάτων που έπρεπε να διαχειριστούν, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα, με αντίστοιχη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. 
- Ο διευρυμένος τρόπος διοίκησης με ελευθέρια κινήσεων και αρμοδιοτήτων σε πολλά στελέχη, με αυξημένη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου, αλλά και σημαντικές συγκρούσεις στο εσωτερικό, ορισμένες φορές μάλιστα ακραίες.
Υπάρχει όμως κι εκείνη η κατηγορία (ιδιαίτερα σημαντική) των Δημάρχων οι οποίοι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, περισσότερο γιατί δεν μπόρεσαν να εξισορροπήσουν τις διαφορετικές προτεραιότητες της κοινωνίας στο νέο περιβάλλον και όχι λόγω των όποιων ικανοτήτων τους... 
...Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο και εξηγούμαι:
Οι συνθήκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την 1η Ιανουαρίου 2024 αλλάζουν. Οι απαιτήσεις την επόμενη πενταετία για μια πετυχημένη θητεία των νέων δημοτικών αρχών, διαφοροποιούνται. 
Με βάση το νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις καταργήσεις των Νομικών Προσώπων αλλά και με τις υπόλοιπες σημαντικές θεσμικές και δομικές αλλαγές, οι νέοι Δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο και την δομή της λειτουργίας των Δήμων τους ως προς την Οικονομική και Θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία όπως προαναφέραμε, αλλάζει σημαντικά από το 2024.
Οι σημαντικότερες αλλαγές, με βάση το νέο νόμο είναι οι παρακάτω:
- Μεταφέρονται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) οι αρμοδιότητες των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών στους δήμους.
- Θεσπίζονται δείκτες για την παρακολούθηση των επιδόσεων των Ο.Τ.Α  για την ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας.
- Εισάγονται νέα λογιστικά πρότυπα και νέες κωδικοποιήσεις προϋπολογισμού.
- Αλλάζει το σύστημα διακυβέρνησης με συγχώνευση επιτροπών και ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής.
Αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να τις προσέξουν ιδιαίτερα οι νέοι δήμαρχοι, όπως φυσικά πρέπει και να προσέξουν ιδιαίτερα την οργάνωση και στελέχωση των τμημάτων των χρηματοοικονομικών τους υπηρεσιών, αλλά παράλληλα και την οργάνωση στις νέες αντιδημαρχίες που θα συσταθούν στον πολιτιστικό, κοινωνικό και αθλητικό τομέα.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι για τους δήμους πλέον είναι μονόδρομος και η άριστη εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προς όφελος τους ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και η γρήγορη και σωστή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με πρόσθεση υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη, γίνεται αντιληπτό  ότι  οι νέοι Δήμαρχοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την οργάνωση των διοικητικών & χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των δήμων τους. 
Πρέπει δηλαδή, εκτός των άλλων, να λειτουργήσουν σαν σωστοί managers και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον άξιο προσωπικό των Δήμων ή να χρησιμοποιήσουν ειδικούς συνεργάτες για αυτό τον σκοπό γιατί ένα πλέον είναι το σίγουρο: Η μετάβαση στη νέα εποχή, την οποία τόσο επικαλέστηκαν οι υποψήφιοι στον προεκλογικό τους αγώνα, χρειάζεται πια εξειδίκευση, οργάνωση και μεθοδικότητα για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Ο Καλλικράτειος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.