Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ρύθμιση δανείων: Έρχεται «κούρεμα» οφειλών και μικρές δόσειςΤους νέους ευνοϊκότερους κανόνες ρύθμισης δανείων όλων των κατηγοριών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού παρουσίασε προ ημερών στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του χαρτοφυλακείου των Οικονομικών και αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί η  ισορροπία που από τη μία πλευρά θα βελτιώνει τους όρους των προτάσεων για τους οφειλέτες και ταυτόχρονα δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών που διαχειρίζονται τις χορηγήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Τι αλλάζει
Πιο συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν εξασφαλίζουν καλύτερους όρους αναδιάρθρωσης για τα δάνεια που εντάσσονται στο μηχανισμό, αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν και τη διαδικασία των ανακτήσεων.
Ειδικότερα, βελτιώνεται ο μαθηματικός τύπος που εξάγει τους όρους αποπληρωμής της οφειλής, λαμβάνοντας υπόψιν τα εισοδηματικά / περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και την προσδοκώμενη ανάκτηση από τη ρευστοποίηση των ακινήτων του.
Σήμερα, το εκτιμώμενο τίμημα από τη ρευστοποίηση των προσημειωμένων ακινήτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο σε όρους παρούσας αξίας με τις δόσεις που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης σε βάθος χρόνου μέσω της ρύθμισης. Για να γίνουν πιο ελκυστικές οι προτάσεις, προωθείται η τροποποίηση του αλγόριθμου που χρησιμοποιείται, προς την κατεύθυνση μείωσης του ποσού της ανάκτησης.
Με τον τρόπο αυτό οι μηνιαίες δόσεις θα είναι χαμηλότερες και τα κουρέματα υψηλότερα, δίνοντας κίνητρο στους δανειολήπτες να αποδεχτούν τη ρύθμιση που τους προτείνεται. Δεύτερον, ειδικά για ευάλωτους δανειολήπτες, οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις ρυθμίσεις που θα παράγει ο αλγόριθμος.

Δικλείδες
Εντούτοις, αναμένεται να εισαχθούν κανόνες που θα καθιστούν πιο ασύμφορη την αθέτηση μίας ρύθμισης.
Για την ακρίβεια, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
α)Ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μία προκαταβολή για να κλειδώσει την προτεινόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους. Θα δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό ένα αντικίνητρο για όσους απλά ρυθμίζουν το δάνειό τους για να καθυστερήσουν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε κατά κόρον πριν τα κόκκινα δάνεια εξέλθουν των τραπεζικών ισολογισμών και συνεχίζεται σε αξιοσημείωτο βαθμό και σήμερα.
Στη συνέχεια, κάθε σύμβαση ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα συνιστά εκτελεστό τίτλο.
Τούτο, σημαίνει ότι εάν υπάρξει αθέτηση της πληρωμής μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, ο πιστωτής θα μπορεί να προχωρά σε άμεση κατάσχεση των ενεχύρων, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία. Ως προς τα παραπάνω, ενδεχομένως να προβλεφθούν κάποιες πρόνοιες για την προστασία των πραγματικά αδύναμων.

Ενημέρωση οφειλετών
Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο νόμου θα τίθενται αυστηροί κανόνες ως προς την ενημέρωση των δανειοληπτών για ό,τι έχει να κάνει με τις οφειλές τους, στη βάση σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Η πληροφόρηση αυτή θα παρέχεται με ψηφιακό τρόπο, κατά τα πρότυπα του e-banking, με το κόστος δημιουργίας των σχετικών υποδομών να βαρύνει τους servicers.
Ταυτόχρονα, θα εξειδικευτούν τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις εταιρείες διαχείρισης εφόσον δεν τηρούν τους νέους κανόνες.
Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ιδιωτικό χρέος, ως προς το ύψος του, το είδος του ανά κατηγορία δανείου και την κατανομή του στους πιστωτές. Και αυτό θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή στην Ελλάδα, μιας και ως σήμερα λειτουργούν διαφορετικές βάσεις δεδομένων από τους εμπλεκόμενους φορείς.
 

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 comments:

 1. Να κάνης 120 δόσεις για να μπουν χρήματα στα ταμεία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι δανειστές θέλουν να αρπάξουν περιουσίες. Επιτέλους ο κ. Χατζηδάκης ας καταλάβει οτι οι οφειλέτες εκβιάζονται. Οτι λέει ο λογαριθμος υποχρεωτικά για όλους να γίνει με Νόμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ???ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ???!!!!ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!!!!ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ!!!

   Διαγραφή
 3. Μπουρμπουτσαλα συμπολεμιστες.....αρκετα φάγανε, 12 χρόνια σχεδόν τα κοράκια " φανς" .Όποιος νομος βγαίνει στον αφρό,είναι κομενος και ραμμένες για τα συμφέροντα των " φανς"!
  Θα μπορούσε άνετα,να ψηφίσουν νόμο που να μπορεί να αγοράζει ο δανειοληπτης ,το δανειο του ,μεγιστο στην διπλάσια αξία από αυτή που την αγορασε τα " φανς"...έτσι έκαναν κάμποσες χώρες,Ιταλία, Κυπρο.Αλλα κόρακας κορακου μάτι βγαζει;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι γίνεται με τους εγγυητές; χάνω όλη την περιουσία μου λόγω ενός κλέφτη δανειολήπτη που αρνείται να πληρώσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν κανει πολλές δόσεις και φυσικά δεν μειώνει το χρέος (κούρεμα)
  Καθόλου ελκυστικό ιδίως για επιχειρήσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δώστε μου την δυνατότητα να ξεχρέωσε πληρώνοντας το 5% που αγόρασαν το χρέος μου ...και τα δίνω άμεσα!!! Ο τολμών νικά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΞΕΓΕΛΑΣΜΑ Κ ΠΑΛΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ Κ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΗΚΑΝ!!!!ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κ ΤΑ FUNDS Κ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΓΕΛΟΙΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ!!!!!!ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ Κ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΥΡΕΜΑ Κ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΜΑΣ Κ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Κ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Κ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.