Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κοινοβουλευτική ερώτηση του ΚΚΕ στον ΥΠΑΑΤ για τα προβλήματα κάστανου στην περιοχή ΠάικουΕρώτηση π
ρος τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα για τα προβλήματα λόγω της μείωσης της παραγωγής κάστανου στην περιοχή του Πάικου. Η ερώτηση έχει ως εξής:

Στην περιοχή των χωριών Γρίβας, Κάρπης και Καστανερής, του όρους Πάικου υπάρχει δάσος καστανιών έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και από τις Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης από αυτά καλλιεργούνται περισσότερα από 6.500 στρέμματα. Η μέση παραγωγή της περιοχής κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 τόνους ετησίως και δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 150 παραγωγοί.

Τη φετινή χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, είναι έντονο το φαινόμενο της μικροκαρπίας. Η μείωση της παραγωγής στην περιοχή του Πάικου φτάνει και ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 70%. Λόγω του ζεστού και ξηρού φθινοπώρου δεν ανοίγουν τα κάστανα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η συγκομιδή. Η παραγωγή της καστανιάς κινδυνεύει στους 32 βαθμούς Κελσίου ενώ στους 35 βαθμούς Κελσίου κινδυνεύει και η ίδια η καστανιά.

Η παραπάνω ζημιά δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Παράλληλα οι παραγωγοί κάστανου επιβαρύνονται υπέρμετρα, εξαιτίας της απουσίας εγγειοβελτιωτικών έργων και της συντήρησης και ανάπτυξης της αγροτικής οδοποιίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:
- Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των καστανοπαραγωγών.
- Να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ όλα τα αίτια που προκαλούν μείωση της παραγωγής στο κάστανο.
- Την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω χρόνιων προβλημάτων που δυσχεραίνουν συνολικά την καλλιέργεια του κάστανου και τη ζωή των καστανοπαραγωγών της ακριτικής περιοχής.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης Λεωνίδας
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.