Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Ανακαλύπτουμε το αστικό τοπίο - Ιστορικοί περίπατοι στα Γιαννιτσά - Πρώτoς σταθμός το Μαύρο Άγαλμα»Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και ο Σύλλογος «Εκπαιδευτική Καινοτομία» (EDV) οργανώνουν μία σειρά ιστορικών περιηγήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2023-2024 στα μνημεία των Γιαννιτσών. Στόχος της δράσης είναι να γνωρίσουμε το παρελθόν όχι από τα

εγχειρίδια, αλλά από τη ζωντανή περιδιάβαση του αστικού τοπίου. Το Μαύρο Άγαλμα, ο Ομαδικός Τάφος, τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου και οι μεταβυζαντινοί ναοί είναι αντιπροσωπευτικοί περίπατοι που θα πραγματοποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες, δύο φορές τον μήνα κατά βάση για την κάθε θεματική.

Πρώτος σταθμός της αναζήτησης είναι το Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών, γνωστό ως Μαύρο Άγαλμα. Θα αφηγηθούμε την ιστορία του και θα φωτίσουμε τα μυστικά του. Θα αναζητήσουμε τον τρόπο που διαμόρφωσε την τοπική ταυτότητα, αλλά και θα ανακαλέσουμε προσωπικές μνήμες.

- Υπάρχει κρύπτη κάτω από το Μαύρο Άγαλμα;

- Ποια η σχέση του Μαύρου Αγάλματος με τον Σκεπτόμενο του Ωγκύστ Ροντέν και τον Angelus Novus του Πάουλ Κλέε;

- Γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα ηρώα του μεσοπολέμου;

- Τελικά ποιο είναι το σωστό: Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών ή Μαύρο Άγαλμα;

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο χώρο του Μαύρου Αγάλματος. Θα επαναληφθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 11 π.μ.. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Επιστημονική υπεύθυνη της δράσης είναι η Δρ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχαιολόγος. Τις περιηγήσεις πραγματοποιεί η Ρένα Βαλάση, μουσειολόγος, MA. Τον συντονισμό έχει η «Εκπαιδευτική Καινοτομία», η οποία θα ανακοινώνει τις προσεχείς ημερομηνίες διεξαγωγής των δράσεων στο FB του Συλλόγου: https://www.facebook.com/edvclub

Από το Γραφείο Τύπου της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.