Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μία εβδομάδα προθεσμία στις επιχειρήσεις να δηλώσουν τα POS τουςΜια εβδομάδα έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις για να μπουν στο μητρώο POS, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση τους, και να διορθώσουν ή να επικαιροποιήσουν την εικόνα των POS τους, έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου με βάση τα στοιχεία που είχαν αποστείλει οι πάροχοι. Η διόρθωση ή συμπλήρωση γίνεται από το εξής μονοπάτι μέσω της ψηφιακής πύλης myAADEà Μητρώο & Επικοινωνία à Στοιχεία Επιχείρησης.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο ενεργά POS. Ενεργό POS νοείται αυτό που δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό, για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια στιγμή οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και οι Πάροχοι Μέσω Πληρωμών (ΝSPs) πρέπει να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ ότι τα μοντέλα POS που διαθέτουν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ κι άρα μπορούν να αναβαθμιστούν. Η δήλωση αυτή συμμόρφωσης πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως τις 24/11/2023.
Στις Δηλώσεις αυτές, τίθενται προθεσμίες συμμόρφωσης οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:  
-Έως τις 17 Νοεμβρίου για τη διασύνδεση απλών ταμειακών μηχανών με ενσύρματα ή ασύρματα POS σε τοπικό δίκτυο από ημεδαπούς παρόχους. 
-Έως τις 8 Δεκεμβρίου για την διασύνδεση απλών ταμειακών μηχανών με mobilePOS (4G) και softPOS από ημεδαπούς Παρόχους 
-Έως τις 8 Ιανουαρίου για την διασύνδεση των POS με όλα τα σύνθετα ταμειακά συστήματα από ημεδαπούς Παρόχους, καθώς και κάθε διασύνδεση από αλλοδαπούς Παρόχους. 
Εφόσον ένα POS έχει αναβαθμιστεί, στο τελευταίο πια στάδιο, η επιχείρηση ενημερώνει την ΑΑΔΕ κι από εκεί και πέρα έχει στη διάθεση της 30 ημέρες για να συνδέσουν το αναβαθμισμένο POS με την ταμειακή της μηχανή.  
Αν κάποιο POS είναι παλιό ή δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί και δεν μπορεί να αναβαθμιστεί, η επιχείρηση θα πρέπει να δηλώσει το μητρώο POSότι προτίθεται να προμηθευτεί καινούριο έως τις 15 Ιανουαρίου.  
Σε κάθε περίπτωση η διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Η ημερομηνία αυτή αφορά σε πρώτη φάση τις 500.000 περίπου επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να έχουν ταμειακή μηχανή.   
Το επόμενο στάδιο έχει να κάνει με την αναβάθμιση των POS. Εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν την αναβάθμιση τους η οποία θα γίνει από μακριά. Οι αναβαθμίσεις θα πρέπει να γίνουν από τους παρόχους οι οποίοι πρέπει καθημερινά να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ για τις αναβαθμίσεις που ολοκληρώνουν.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.