Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διευκρινήσεις από τον Δ/ντη ΠΕ Πέλλας σχετικά με την εισήγηση συγχώνευσης του 1ου & 2ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας


Μετά την εισήγησή μας και την τροποποίηση αυτής επί της συγχώνευσης των δύο Δημοτικών Σχολείων της πόλης της Έδεσσας –του 1ου & του 7ου- αισθανόμαστε την υποχρέωση προς τους πολίτες να γνωστοποιήσουμε τις πτυχές του ζητήματος:

Η αρχική πρότασή μας, ήταν η συγχώνευση του 1ου με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας. Η εισήγηση αυτή προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. έγινε από εμάς α) λόγω του εξαιρετικά χαμηλού αριθμού μαθητών των δύο Σχολείων (τα δύο Δημοτικά Σχολεία, μετά βίας συγκεντρώνουν αθροιστικά τον -σύμφωνα με τον Νόμο- απαιτούμενο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία ενός εξαθέσιου σχολείου), β) λόγω της δυσμενούς προοπτικής για περαιτέρω μείωση των μαθητών στα επόμενα χρόνια και γ) για Παιδαγωγικούς λόγους καθώς ο Ρόλος του σύγχρονου Σχολείου είναι πρωτίστως και κυρίως κοινωνικοποιητικός. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών συντελείται μέσα από τη συναναστροφή τους με τα άλλα παιδιά τόσο εντός της σχολικής τάξης, όσο και εκτός αυτής. Όμως, για ποια κοινωνικοποίηση να μιλήσουμε όταν, σε κεντρικά σχολεία της πόλης της Έδεσσας έχουμε τάξεις με 8 ή ακόμη χειρότερα με 4 μαθητές; Πώς να επιτευχθεί η λεγόμενη «ομαδοσυνεργατική διδασκαλία» όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών ώστε να δημιουργηθούν ομάδες εντός της σχολικής τάξης για να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικής μάθησης που απαιτούν ομαδοσυνεργατικές στρατηγικές; Η «Κοινωνική Μάθηση» αποτελεί σήμερα την κυριότερη ανοιχτή γνωστική διαδικασία στο σύγχρονο Σχολείο και είναι εξαιρετικά λυπηρό, τα παιδιά σε ένα σχολείο πόλης εξαιτίας του τόσο μικρού αριθμού μαθητών, να αποστερούνται σημαντικά από αυτή τη γνωστική διαδικασία.

Συνεπώς, η Δ/νση Π.Ε. Πέλλας κινήθηκε αποκλειστικά με γνώμονα το συμφέρον των μικρών μαθητών και του τόπου, ώστε να συσταθεί ένα νέο, σύγχρονο, υγιές και βιώσιμο με προοπτική δεκαετίας 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Στα υπομνήματα διαμαρτυρίας που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, διαβάσαμε τον ισχυρισμό ότι στο νέο συγχωνευμένο σχολείο που σχεδιάστηκε να λειτουργήσει στον χώρο του 7ου Δ.Σ., δεν θα υπάρχει ή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει Τμήμα Ένταξης. Μα ούτως ή άλλως, στα δύο σχολεία μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης, ενώ στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, τα Τμήματα Ένταξης είναι ένας θεσμός υπό κατάργηση σε όλες τις σύγχρονες χώρες.

Ακόμη, ο ισχυρισμός ότι πρέπει να γίνει ανακατανομή των ορίων των σχολικών μονάδων της πόλης της Έδεσσας ώστε με αυτό τον τρόπο να ενισχυθούν με μαθητές από άλλα οικοδομικά τετράγωνα τα -προς συγχώνευση σχολεία- ώστε τελικά να μη γίνει η συγχώνευση, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας ή ακόμη και επικίνδυνος, καθώς, με αυτή την ανακατανομή θα αποδυναμωθούν υγιείς σχολικές μονάδες οι οποίες στο κοντινό μέλλον ίσως υποχρεωθούν και αυτές σε υποβιβασμό ή/και συγχώνευση.

Επίσης, ο ισχυρισμός ότι η Δ/νση Π.Ε. Πέλλας ευθύνεται για τη χρόνια μη αξιοποίηση βοηθητικού χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας είναι επίσης αναληθής καθώς τα κτίρια δεν ανήκουν στη Δ/νση Π.Ε. Πέλλας η οποία είναι Διεύθυνση Προσωπικού και δεν έχει ιδιοκτησία ή αρμοδιότητα συντήρησης των κτιριακών υποδομών.

Τέλος, στον ισχυρισμό της ιστορικότητας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, η απάντηση είναι ναι, το κτίριο έχει ιστορία, όμως οι μαθητές είναι «η Ψυχή» του Σχολείου και, χωρίς αυτή την κινητήρια δύναμη, νομοτελειακά δεν υφίσταται Σχολείο.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι για το καλό των μαθητών μας και του τόπου είναι απολύτως αναγκαία η συγχώνευση των δύο σχολικών μονάδων, κατόπιν δεύτερης σκέψης, τροποποιήσαμε προσωρινά την αρχική μας εισήγηση, θέλοντας να υπάρξει μια ακόμη χρονική παράταση, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα και ενόψει της περιόδου των νέων εγγραφών σχ. έτους 2024-25 στην Α΄ Δημοτικού, να γίνουν προσπάθειες από όλους προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας των δύο σχολείων.

ΥΣ:
- Η Δ/νση Π.Ε. Πέλλας, με πολλές και επίπονες προσπάθειες αλλά και συνεργασίες, πέτυχε -μετά από πολλά χρόνια αναστολής- την επαναλειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας, του Δημοτικού Σχολείου Θηριόπετρας και του Δημοτικού Σχολείου Γυψοχωρίου.

- Η Δ/νση Π.Ε. Πέλλας είναι από τις Δ/νσεις ανά την Ελλάδα που τρέχει το πρόγραμμα της Κολύμβησης για τους μικρούς μαθητές και αναζητά τρόπους ώστε παρά τη χιλιομετρική απόσταση, να εισαχθούν στο πρόγραμμα και τα σχολεία της πόλης της Αριδαίας.

- Η Δ/νση Π.Ε. Πέλλας είναι πάντα δίπλα στους πολίτες και στο εκπαιδευτικό προσωπικό λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις με γνώμονα το καλό του τόπου και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Δ/ντής Π.Ε. Πέλλας
Σάββας Ταϊλαχίδης
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 comments:

 1. Και έτσι πρέπει να γίνει! Προχωρήστε στο νοικοκύρεμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να βγουν και να μας πούνε με πόσα παιδάκια θα λειτουργούν οι τάξεις, μετά την ενοποίηση των 2 δημοτικών. Το ότι τους "ενδιαφέρει" η κοινωνικοποίησή των μαθητών ,αυτό πάλι? Δηλαδή με 10 μαθητές στην τάξη ,δεν υπάρχει κοινωνικοποίηση ? Πόσους μαθητές κατα την γνώμη τους χρειάζονται? Πείτε οτι το θέμα σας είναι οικονομικό και οχι παιδαγωγικό να τελειώνουμε. Με 25 μαθητές ,ο νόμος που ψηφίσανε. είναι δυνατόν να μπορεί να διδάξει δάσκαλος και να μάθουν τα παιδιά? Όποιος θε έχει λεφτά θα στέλνει τα παιδιά του στα ιδιωτικά. Αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, όλα ιδιωτικά. Το παράδοξο είναι οτι το υποστηρίζουν και νεοδημοκράτες που ψωνίζουν με συσσίτιο, βάζουν βενζίνη με συσσίτιο κτλπ. Τι να πείς?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υπογεννητικότητας και δυστυχώς τα χειρότερα έπονται.
  Θα μπορούσατε κ. Διευθυντά να μας ενημερώστε ποιος ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη των δύο σχολείων ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας;
  Τι σας εμποδίζει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και γιατί κύριε διευθυντή δεν μοιράζεται αναλογικά τους μαθητές των σχολείων της Έδεσσας; Αυτό είναι νοικοκυρεμα. Δεν κλείνετε και τη διεύθυνση να αναλάβει ο διευθυντής Φλώρινας η Βέροιας για μεγαλύτερη οικονομία. Αφού μειώνονται οι μαθητές να μειωθούν και οι διευθύνσεις; Η πόλη θα αντιδράσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Με δεδομένο τη μείωση του αριθμού των μαθητών κάθε έτος όλο και περισσότερο, η απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης είναι σωστή. Το θέμα είναι και παιδαγωγικό και οικονομικό. Δε γίνεται οι φορολογούμενοι πολίτες να στηρίζουμε ένα σχολείο χωρίς μαθητές. Δε γίνεται να εθελοτυφλούμε σε αυτά που έρχονται. Και σε άλλες πόλεις και χωριά του νομού χρειάζεται συμμάζεμα. Συνέχισε με αποφασιστικότητα διευθυντή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η εισήγηση για συγχώνευση των δυο σχολείων κρίνεται απαραίτητη όταν μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των μαθητών ενός τμήματος. Όχι μόνο για παιδαγωγικούς λόγους αλλά πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του αστικού ιστού άλλων πόλεων. Σωστή η πρόταση της ΔΠΕ Πέλλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και το επιχείρημα της ομαδοσυνεργατικης ;;; τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ομαδα; με τι υλικό θα δούλε ει η ομαδοσυνεργατικη;;; και οναδοσυνεργατικη μάθηση και μετά ατομική αξιολογηση;;; λίγο δουλευόμαστε...να κλείσουν τα χωριά!!! Να μπουν λεωφορεία!! Μεγάλα σχολεία με υποδομές και σωστή αναλογία μαθητών!! Χωρίς ξένα!!! Με ειδικότητες από την έναρξη του έτους!! Τα ξέρετε αλλά κωφευετε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η Διεύθυνση Π.Ε της Πέλλας λειτουργεί στα πλαίσια της νομιμότητας, της διαφάνειας και πάντα με γνώμονα το καλύτερο για την εκπαίδευση και την κοινωνικό ποίηση των παιδιών της. Ας λάβουμε υπόψη μας το Δημογραφικό πρόβλημα που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις και ας μη δημιουργούμε άσκοπες αντιπαραθεσεις, αφού η Διεύθυνση της Π.Ε. Πελλας παλεύει να κρατήσει όρθια τη Δημόσια παιδεία με όλα τα νόμιμα μέσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.