Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέλλα: Τελέστηκε το Μνημόσυνο του ζεύγους Χαράλαμπου & Έλλης Μακαρόνα, αρχαιολόγων και δωρητών της ΠέλλαςΤελέστηκε χθες Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, το μνημόσυνο του ζεύγους Χαράλαμπου και Έλλης Μακαρόνα, Αρχαιολόγων και δωρητών της Πέλλας.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Πέλλας εκτίθεται συλλογή προσωπικών αντικείμενων της δωρήτριας της βιβλιοθήκης και πινακοθήκης της Πέλλας, Έλλης Μισιρλή Μακαρόνα.
Αιωνία η μνήμη του ζεύγους Μακαρόνα.

Το ζεύγος Μακαρόνα
Ο Χαράλαμπος και η Έλλη  Μακορόνα είναι ίσως το πιο σημαντικό ζευγάρι για την Πέλλα από την απελευθέρωση και μετά. 
Ο Χαράλαμπος Μακαρόνας ήταν ο αρχαιολόγος που διενήργησε τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην Πέλλα φέρνοντας στο φως τα πρώτα ευρήματα από τις οικίες τις Πέλλας. 
Η μεγάλη ευεργέτιδα της Πέλλας, η Έλλη Μυσιρλή – Μακαρόνα ήταν φιλόλογος που μετά το θάνατο του συζύγου της, θέλοντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του, δώρισε στην Πέλλας το 1978 τη Συλλογή και τον εξοπλισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Χαράλαμπος Μακαρόνας» και συνέχιζε να την εμπλουτίζει κάθε χρόνο, δώρισε τη συλλογή της από 28 πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και πρωτοστάτησε στην ανέγερση κτιρίου για τη Βιβλιοθήκη -  Πινακοθήκη, εξασφαλίζοντας σχέδια, μελέτες και χορηγίες. 
Από το 1992 καθιέρωσε χρηματικό βραβείο για τον πρώτο μαθητή της Α, Β, και Γ τάξης του Γυμνασίου Πέλλας. Μετά το θάνατό της το 2007, κληροδότησε όλη την περιουσία της στο Δήμο Πέλλας.
Μπ. Δ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.