Η διπλή εκλογική συντριβή του Μαΐου/Ιουνίου 2023 έφερε στην επιφάνεια με τη μορφή κρίσης μερικά από τα προβλήματα που σοβούσαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τουλάχιστον το διάστημα 2019-2023. Το έλλειμμα συνέπειας προγραμματικού λόγου και πολιτικής πράξης και κατά συνέπεια το έλλειμμα αξιοπιστίας, το ζήτημα της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος με την πολιτική του φυσιογνωμία να εξελίσσεται ασαφής μέσα από την περιβόητη διεύρυνσή του προς το χώρο του "δημοκρατικού κέντρου" και ασαφέστερη η αντιπροσώπευση των κοινωνικών ομάδων και συμφερόντων, το έλλειμμα δημοκρατίας στην εσωκομματική λειτουργία και συνακόλουθα η σταδιακή αδρανοποίηση των οργάνων και της κομματικής ζωής.
Η πρωτοφανής στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού ήττα κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με απώλεια του μισού περίπου εκλογικού του σώματος και η αποχώρηση από την ηγεσία του σ. Αλέξη Τσίπρα λειτούργησαν καταλυτικά στη συνέχεια και η κρίση ηγεσίας στο κόμμα εξελίχθηκε ανεξέλεγκτη.
Χωρίς κανένα απολογισμό για το πολιτικό έργο του κόμματος την τετραετία 2019-2023, με σιωπή αυτοκριτικού λόγου για τα αίτια της εκλογικής κατάρρευσης και σε συνέχεια αυτής που ακολούθησε και την εκλογική ήττα του 2019, το κόμμα πορεύτηκε αμήχανο προς την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του.
Η νομιμότητα της ανάδειξης του Σ. Κασσελάκη στην ηγεσία μέσα από διαφανείς και εξόχως δημοκρατικές εκλογές σύμφωνα με τις επιταγές της καταστατικής τάξης του κόμματος δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Η νομιμοποίηση όμως του Σ. Κασσελάκη να παραβιάζει αυτή την καταστατική τάξη -προϊόν της οποίας υπήρξε η εκλογή του- και κάθε δεοντολογία που υπαγορεύουν οι δημοκρατικές παραδόσεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής ελληνικής Αριστεράς δε μπορεί να γίνει ανεκτή!
Τόσο ο ίδιος όσο και η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος, οι άνθρωποι του προέδρου δηλαδή (Π. Πολάκης, Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας, Θ. Τζάκρη, Δ. Αυγέρη, Π. Παππάς, Ε. Αποστολάκης) αντιμετωπίζουν το κόμμα μας ως λάφυρο, πεδίο άσκησης προσωπικών πολιτικών, αδέσμευτοι από τις ιδεολογικές παρακαταθήκες της Αριστεράς και τις πολιτικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος όπως αυτές αναδείχτηκαν στο 3ο Συνέδριο. Ιδεολογικά ανερμάτιστος, χωρίς την παραμικρή εμπειρία κομματικής ζωής με πολιτικές θέσεις και προτάσεις που αιωρούνται από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό (αρθρογραφία στον "Εθνικό Κήρυκα" στα χρόνια της πολιτικής του εφηβείας, ομιλία στον ΣΕΒ) και τη θολή σοσιαλδημοκρατία (ομιλία στο συνέδριο του Economist) μέχρι τον άκρατο λαϊκισμό της αδιαμεσολάβητης σχέσης με το λαό (του) ως υποκατάστατο της κομματικής γραφειοκρατίας και για την παραγωγή πολιτικής και τoν αρχηγισμό (εγώ θα νικήσω το Μητσοτάκη) που επιβάλλει την απόλυτη σιωπή για να επιτύχει την απόλυτη υποταγή των "υπηκόων"(εισήγηση στην Κ.Ε. 11 Νοε.2023).
Με διχαστικό και τοξικό λόγο προτιμά τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική του ομάδα τη δολοφονία χαρακτήρων συντρόφων και συντροφισσών με ιστορική διαδρομή και αδιαμφισβήτητη προσφορά στο κόμμα και στην κοινωνία από την πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα.
Κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να μετατρέψουν τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε πρωταγωνιστή του ΑντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και εργαλείο της πολιτικής προτεραιότητας "να τελειώνουμε με την Αριστερά στην Ελλάδα". Να υποκαταστήσουν την πολιτική με την επικοινωνία, τον πολιτικό λόγο με την εικόνα. Να κάνουν εντέλει το κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς αντικείμενο πολιτικής χλεύης.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και διατηρώντας πάντα την πολιτική μου αυτονομία για μένα είναι αναγκαστική η επιλογή της αποχώρησής μου από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Έδεσσας/ Βεγορίτιδας. Παραμένοντας πάντα θιασώτης των απελευθερωτικών ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς, ευχαριστώ όλους/ες τους/τις μέχρι σήμερα συντρόφους/ισσες μου που μοιραστήκαμε το κοινό όνειρο για μια δικαιότερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία κάτω από την ίδια κομματική στέγη.
Παραμένω πάντα διαθέσιμος για συμμετοχή σε κάθε συντονισμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτής της Αριστεράς στο μέλλον.
Δημήτρης Ε. Κλείτσας
Αναπληρωτής Συντονιστής στην Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Έδεσσας/Βεγορίτιδας
ΣΤΟ ΚΑΛΟ..ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΚΑΤΣΕΣ ΕΚΕΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή