Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έδεσσα: Ψήφισμα επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων για τα νέα φορολογικά μέτραΟι κάτωθι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μετά την κοινή συνεδρίασή τους, που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας και εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη «λογική Κατρούγκαλου» από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση.

Και επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσαρμοστική, δεν αντέχει σε κριτική, αφού τυχόν προσπάθειες αμφισβήτησής τους, όπως αποδεικνύει η εμπειρία του παρελθόντος, καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε στην παρούσα συνάντηση αποφασίσαμε να προτείνουμε στα θεσμικά μας όργανα:

1. Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.

2. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 11:00 στο πάρκο των μικρών καταρρακτών.

3. Κατάθεση ψηφίσματος στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την προώθησή του στο Υπουργείο Οικονομικών.

4. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

5. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.

Ζητάμε:

1) Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

2) Αφορολόγητο για όλους τους φορολογούμενους με προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος.

3) Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χωρίς την μετατροπή του σε άλλους φόρους.

4) Εξωρθολογισμός της τραπεζικής προμήθειας στις συναλλαγές.

5) Δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων στο 1/3 του σημερινού ορίου.

6) Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

7) Χαμηλά πρόστιμα μόνο για την μη αποστολή των εσόδων, καμία ποινή για το χαρακτηρισμό αυτών.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι παρακάτω:

Επιμελητήριο Πέλλας
Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν.Πέλλας
Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας
Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας
Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν.Πέλλας
Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Έδεσσας
Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Έδεσσας – Σκύδρας – Αριδαίας
Συνδεσμος Εγκαταστατών - Υδραυλικών – Θερμικών και Κλιματιστικών έργων Έδεσσας και επαρχίας
Σωματείο Κρεοπωλών Έδεσσας
Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας
Σωματείο Αρτοποιών Έδεσσας
Σωματείο Ζαχαροπλαστών Έδεσσας
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 comments:

 1. 12 σωματεία 30 άτομα στην εκδήλωση !!! ο πρόεδρος ο ταμίας και 5 περαστικοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κλείστε τα αν δεν βγαίνετε, δεν μπορεί με 2-3 χιλιάδες ευρώ (ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΩ) κέρδος να κρατάτε τα καταστήματα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ντε στα γίδια ρε χαραμοφαγε

   Διαγραφή
  2. Αυτοί στα γίδια είναι πιο τίμιοι από εσένα

   Διαγραφή
 3. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ" ΤΟ 30 ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ποιος ξερει τι κρατοδιαιτο κομματοσκυλο εισαι ρε φιλε.

   Διαγραφή
 4. Διατηρείς επιχείρηση επί χρόνια και δηλώνεις εισόδημα λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό;
  Είναι λογικό;
  Δλδ πχ το ΧΨΩ κουρείο, συνεργείο αυτοκινήτων, κατάστημα, υδραυλικός, γιατρός, ηλεκτρολόγος κλπ ο οποίος δραστηριοποιείται επί 10ετιες ζει με μισθό κάτω το βασικού και χωρίς ή ελάχιστα δάνεια;
  Ποιος κοροϊδεύει ποιόν εδώ;
  Πώς τα βγάζεις πέρα; Σε βλέπουν στην πόλη να τρως, να πίνεις, να αγοραζεις, αλλά με το ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα.
  ΟΚ ας πληρώσουν πάλι τα σπασμένα οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως προέλευσης και οι ΔΥ δεν έχουν ανάγκη.
  Ας κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας στον καθρέφτη να δούμε ποιος ευθύνεται για τα χάλια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ολοι αυτοι που ζουν κατω απο το οριο της φτώχειας ..... και εισπραττουν τα πασης φυσεως επιδοματα χωρις ντροπη μιλανε για κρατικοδιαιτους. Αντε κοψτε καμια αποδειξη επιτελους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΟΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΔΟΝΑ ΦΤΩΧΙΑΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.