Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερώτηση Θ. Τζάκρη στη Βουλή για τον αποκλεισμό ΑΜΕΑ από το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθούΕρώτηση Θεοδώρας Τζάκρη και 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζητούν να αποκατασταθεί η αδικία για τον Προσωπικό βοηθό και να επεκταθεί σε ολόκληρη την χώρα

Έμειναν εκτός του προγράμματος άτομα με ποσοστό καθολικής αναπηρίας (99%) ενώ επελέγησαν άλλα με ποσοστό αναπηρίας 67%»

Ο προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία είναι μια υπηρεσία προς τους συνανθρώπους μας με αναπηρία προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση με στόχο να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση τους.

Η πιλοτική εφαρμογή ωστόσο, του προγράμματος του προσωπικού βοηθού στην Περιφέρεια Αττικής ανέδειξε προβλήματα με χαρακτηριστική την περίπτωση να μείνουν εκτός του προγράμματος άτομα με ποσοστό καθολικής αναπηρίας (99%) ενώ επελέγησαν άλλα με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Προς τούτο η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με 19 ακόμη βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία ζητούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

(1) Αν προτίθεται να επανεξετάσει τη διαδικασία επιλογής των ατόμων που χρήζουν παροχής του προσωπικού βοηθού προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία της μη επιλογής ατόμων με υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με άτομα με χαμηλότερο ποσοστό που επελέγησαν,
(2) Ποιος είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε για την τυχαία επιλογή,
(3) Πως και παρουσία ποιων έγινε η διαδικασία επιλογής,
(4) Ποια είναι η αντιπροσωπευτικότητα που επιτεύχθηκε,
(5) Ποιο ακριβώς ήταν το κριτήριο επιλογής των τελικώς επιλεγέντων που θα ωφεληθούν από το θεσμό του προσωπικού βοηθού και
(6) Ποιο ήταν το ποσοστό αναπηρίας των ενταχθέντων στο πρόγραμμα για την Αττική και ειδικότερα πόσα άτομα με ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αποκλείστηκαν.
(7)Προβλέπεται να επαναληφθεί η διαδικασία του προγράμματος του προσωπικού βοηθού για νέους αιτούντες;
(8) Πότε προτίθεσθε να επεκτείνετε το πρόγραμμα σε νέους αιτούντες σε ολόκληρη την χώρα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Αποκλεισμός ατόμων με υψηλά ποσοστά αναπηρίας από το θεσμό του προσωπικού βοηθού»

Με το ν 4837/2021 θεσπίστηκε ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Στο πλαίσιο υλοποίησης του θεσμού εκδόθηκαν δύο ΚΥΑ που καθόριζαν τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ατόμων που θα επιλεχθούν και θα ωφεληθούν από το θεσμό.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του παραπάνω νόμου, η επιλογή θα γινόταν «κατόπιν επιλογής αντιπροσωπευτικού δείγματος μεταξύ των αιτούντων στη βάση προκαθορισμένων κριτηρίων», ενώ σύμφωνα με την ΚΥΑ 28455/2021 η επιλογή θα πραγματοποιηθεί από αλγόριθμο που θα διασφαλίζει το ανώνυμο των αιτήσεων και την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος.

Η διαδικασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα για την περιοχή της Αττικής, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία, να επιλεγούν συνολικά 1.250 άτομα που δικαιούνται την παροχή του προσωπικού βοηθού, πολλά εκ των οποίων όμως είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά από άλλα άτομα που αποκλείστηκαν και είχαν υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι έμειναν εκτός άτομα με ποσοστό καθολικής αναπηρίας (99%) ενώ επελέγησαν άλλα με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη διαδικασία επιλογής των ατόμων που χρήζουν παροχής του προσωπικού βοηθού προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία της μη επιλογής ατόμων με υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με άτομα με χαμηλότερο ποσοστό που επελέγησαν;
2. Ποιος είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε για την τυχαία επιλογή;
3. Πως και παρουσία ποιων έγινε η διαδικασία επιλογής;
4. Ποια είναι η αντιπροσωπευτικότητα που επιτεύχθηκε;
5. Ποιο ακριβώς ήταν το κριτήριο επιλογής των τελικώς επιλεγέντων που θα ωφεληθούν από το θεσμό του προσωπικού βοηθού;
6. Ποιο ήταν το ποσοστό αναπηρίας των ενταχθέντων στο πρόγραμμα για την Αττική και ειδικότερα πόσα άτομα με ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αποκλείστηκαν;
7. Προβλέπεται να επαναληφθεί η διαδικασία του προγράμματος του προσωπικού βοηθού για νέους αιτούντες;
8. Πότε προτίθεσθε να επεκτείνετε το πρόγραμμα σε νέους αιτούντες σε ολόκληρη την χώρα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.