Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νίκος Παρούτογλου: ''Θα προσπαθώ να είμαι συνεπής και διεκδικητικός, χρήσιμος και όχι αναλώσιμος''



"Θα προσπαθώ να είμαι συνεπής και διεκδικητικός, χρήσιμος και όχι αναλώσιμος". 
Αυτό επισημαίνει στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη στην HE karatzova.com ο νέος Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογου, δίνοντας το στίγμα του τρόπου που θα διοικήσει τον Δήμο την πενταετία που έρχεται. 
Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παρούτογλου παρουσιάζει τα πρώτα πλάνα της νέας Δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι προέχει η ανάδειξη του νέου μοντέλου της Αλμωπίας. 

Η συνέντευξη του Νίκου Παρούτογλου στον Δημήτρη Μπουλουσάκη:
Ερώτηση: Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί δικαίωση για σας; Πως πείσατε την κοινωνία του Δήμου Αλμωπίας να σας εμπιστευθεί και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή;
Απάντηση: Είναι προφανές, ότι μετά από μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ετών, το θετικό αποτέλεσμα να δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης και δικαίωσης. Όμως ο πυρήνας της έννοιας της δικαίωσης δεν αφορά κάτι προσωπικό, αλλά αφορά κυρίως την αίσθηση ότι οι δημότες άκουσαν, αξιολόγησαν, έκριναν, δίνοντάς μας εντολή πενταετίας. 
Ξέρετε, η απάντηση στο ερώτημα "πως τα καταφέραμε" είναι σύνθετη. Κυρίαρχος λόγος ήταν η διαφορετικότητα των επιλογών απέναντι στις παθογένειες που χαρακτήριζαν την αυτοδιοίκηση.
Δηλαδή, μιλήσαμε ειδικά, εξειδικευμένα, με στοχευμένες προγραμματικές προτεραιότητες. 
Υπερβήκαμε την κουραστική και τετριμένη μεθοδολογία της καταγγελτικότητας, υπερβήκαμε την νοοτροπία ανάγνωσης καταλόγου έργων ως πρόγραμμα, σπάσαμε την διαχειριστική νοοτροπία. Μιλήσαμε για την Αλμωπία των προσδοκιών, με διαφορετικό, με πειστικό τρόπο. Νομίζω αυτό έγινε αντιληπτό. Ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα, ήταν ο πυλώνας πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε η νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Ερώτηση: Σε 2 μήνες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή; 

Απάντηση: Αντιλαμβάνεστε ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πλήθος ζητημάτων. Όμως θα πρέπει να πάμε ιεραρχώντας τα. Μείζον, όπως κατ' επανάληψη τόνισα, το μοντέλο διοίκησης. Δηλαδή τον τρόπο που θα διοικήσουμε. Η συλλογικότητα, η κοινωνική διαβούλευση, η κοινωνική νομιμοποίηση των επιλογών, μαζί με την διαφάνεια και την λογοδοσία, είναι οι απαρέγκλιτες αρχές μας. Η καθημερινότητα, η αλλαγή της όψης της πόλης μας, η ανατροπή της εικόνας εγκατάλειψης των χωριών και η αντιπλημυρική θωράκιση, βρίσκονται ψηλά στην αρχική ατζέντα μας.

Ερώτηση: Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου σας και πως σκοπεύετε ως νέος δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε; 
Απάντηση: Κοιτάξτε. Το ερώτημα είναι κυρίως δημοσιογραφικό. Ρητορικό και σας καταλαβαίνω για τον τρόπο που το θέτετε. Για να λύσεις όμως ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το κατανοήσεις. Να αναδείξεις την κατεύθυνση που πρέπει να πορευθείς. Η οικονομία της περιοχής είναι αυτή γύρω από την οποία περιστρέφονται τα πάντα. Άρα προέχει να αναδείξουμε το μοντέλο ανάπτυξης. Τα αγροτικά προϊόντα και η μεταποίηση τους, ο εναλλακτικός τουρισμός με τις υπηρεσίες και την ανάδειξη της πολιτιστικης κληρονομιάς, είναι το πλαίσιο που πρέπει να προσανατολίσουμε την περιοχή. Μπορεί αυτή η προσέγγιση να φαντάζει θεωρητική, χρονοβόρα, ουτοπική, όμως δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι ο μονόδρομος στο μέλλον. Είναι η προοπτική για επάνοδο και παραμονή των νέων, στην περιφέρεια.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες;
Απάντηση: Είναι μεγάλο και διαχρονικό ζήτημα. Δυστυχώς όμως τα βήματα για μια πραγματικά αποκεντρωμένη Ελλάδα, γίνονται με αργούς ρυθμούς. Είμαι οπαδός της χώρας των ισχυρών περιφερειών, των οικονομικά ανεξάρτητων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, του μικρότερου Αθηνοκεντρικού κράτους. Είμαι πεπεισμένος, ότι τα επόμενα χρόνια θα πλησιάσουμε την νοοτροπία των κρατών- μελών της Ε.Ε. Προσωπικά και στον βαθμό που μου αναλογεί, θα προσπαθώ να είμαι συνεπής και διεκδικητικός. Χρήσιμος και όχι αναλώσιμος.


 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment