Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιοΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ 
ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, ακολουθούν και πάλι την μονοδιάστατη λογική της περαιτέρω ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών και της επαναφοράς των τεκμηρίων, ως ουσιαστικά μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Όπως διαχρονικά επισημαίνουμε, αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η παροχή κινήτρων και αφορολόγητου ορίου σε όλους ανεξαιρέτους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, με τελικό σκοπό την έκδοση αποδείξεων για τα πάντα. Η φοροδιαφυγή απαιτεί «συμπαίκτες». Για να παταχθεί, πέραν του ηθικού θέματος και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, χρειάζεται και όλοι οι συναλλασσόμενοι να έχουν αμοιβαίο όφελος. Αυτό εξασφαλίζεται με ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα με δίκαιους φορολογικούς συντελεστές για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Συνδυαστικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών προϋποθέτει και άλλα μέτρα, όπως η δημιουργία ενός τουλάχιστον ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το myData, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Ειδικότερα, οι συνάδελφοι μας του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, που βάζουν «πλάτη» στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου για λόγους κοινωνικής συνείδησης και υγιούς ανταγωνισμού, διαισθάνονται ότι αδικούνται, καθώς η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και από το παρωχημένο μέτρο των τεκμηρίων. Θεωρείται δηλαδή, πως δεν υπάρχει η περίπτωση μιας ζημιογόνας χρήσης και ότι αναλώνεται κεφάλαιο προηγούμενων ετών. Δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν θυμίσει σε όλους πως το επιχειρείν έχει πολύ συχνά «σκοτεινές» χρονιές. Υπάρχουν ζημιογόνες χρήσεις, για τις οποίες θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Η απαλλαγή από το 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2024 για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ, μονιμοποιεί ουσιαστικά ένα «καταργημένο» στα λόγια τέλος από το 2018 και δημιουργεί επιπλέον βάρη στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές επιχειρήσεις.

Η θέσπιση των αφορολόγητων ορίων μόνο για ορισμένες κατηγορίες πολιτών και όχι για το σύνολο, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, είναι άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο.

Παρεμβάσεις, όπως η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα ενίσχυαν το αίσθημα δικαίου και θα βελτίωναν τις συνθήκες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου και της οικονομίας.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ κ. ΜΠΟΖΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

«Άδικο το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα οριζόντια μέτρα δεν βοηθούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής»

Είναι προφανές ότι η φοροδιαφυγή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Είναι όμως παραπλανητικό αυτή να αποδίδεται αποκλειστικά στους εμπόρους, στοχοποιώντας μας επιδεικτικά και χωρίς διακρίσεις ως τους πλέον φοροφυγάδες, αφήνοντας στο απυρόβλητο για άλλη μια φορά τα μεγάλα εισοδήματα.

Σκοπίμως γίνεται αναφορά πάντα στο τί δεν πληρώνει ο Έλληνας έμπορος, υποκρύπτοντας βέβαια όλα αυτά που έχουμε επωμιστεί στις πλάτες μας τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουμε δεχθεί ένα τεράστιο φορολογικό πλήγμα, με μηδενικό αφορολόγητο, με υψηλό συντελεστή φορολόγησης, με προκαταβολή φόρου, με τέλος επιτηδεύματος.

Οι μικρομεσαίοι Έλληνες επιχειρηματίες πληρώνουν πολύ παραπάνω από τους φόρους όλων των υπολοίπων.

Το νέο φορολογικό σύστημα υποχρεώνει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους σε αέναη κερδοφορία 10.000 ευρώ κατ΄ ελάχιστο.

Το δε ερώτημα «πώς ζουν με εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ» είναι ανόητο να υφίσταται καθώς όλοι υπόκεινται σε τεκμήρια διαβίωσης. Άρα ή πληρώνουν φόρο μέσω των τεκμηρίων ή έχουν άλλα εισοδήματα που εξασφαλίζουν τον βιοπορισμό τους.

Επιπλέον, καθώς έχουμε εισέλθει στην ψηφιακή εποχή των συναλλαγών δεν μπορούμε να μιλάμε για κλοπή του ΦΠΑ. Το 85% των συναλλαγών γίνονται ήδη με κάρτα και όλα τα στοιχεία διασταυρώνονται από τράπεζες και εφορία και πολύ σύντομα από την ΑΑΔΕ. Οπότε σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η παραβατικότητα στο εμπόριο τείνει να μηδενίσει.

Το στεγασμένο εμπόριο ελέγχεται. Παρουσιάζονται έσοδα, έξοδα, κόβονται τιμολόγια, αποδείξεις.

Ας ψάξουν αλλού να βρουν από πού πραγματικά προέρχεται η φοροδιαφυγή. Είναι πολλά τα επαγγέλματα που θα πρέπει να ελεγχθούν γι’ αυτό, όχι για όλα το εμπόριο.

Με τα νέα μέτρα το μόνο που θα πετύχουμε είναι ΝΕΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ στα φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία και ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ στις επιχειρήσεις που δεν έχουν προλάβει ακόμα να ανακάμψουν από τα προηγούμενα συσσωρευμένα χρέη.

Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας προς τη νέα φορολογική λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση θεσπίζοντας τέτοια άδικα και οριζόντια μέτρα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα μεροληπτούν υπέρ των μεγάλων και δυνατών και γι’ αυτό ζητάμε την άμεση απόσυρσή τους.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.