Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το πρόβλημα με την ύλη της Χημείας στην Γ΄ Λυκείου


Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Το 2017 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια μεγάλη αλλαγή στην Γ΄ Λυκείου και δυστυχώς και οι επόμενες Κυβερνήσεις της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ το συνέχισαν. Θα αναφερθώ μόνο στο μάθημα της Χημείας, αλλά η κατάσταση είναι παρόμοια και στα άλλα μαθήματα.

Διακήρυξαν λοιπόν ότι η Γ΄ Λυκείου θα είναι «προπαρασκευαστική τάξη» για το Πανεπιστήμιο. Και για να το πετύχουν αυτό το μόνο που έκαναν ήταν να διπλασιάσουν την εξεταστέα ύλη της Χημείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και ταυτόχρονα διπλασίασαν τις ώρες διδασκαλίας από 3 ώρες σε 6 την εβδομάδα.

Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι απλώς με διπλασιασμό της ύλης στην Χημεία, η Γ΄ Λυκείου μεταμορφώθηκε σε «προπαρασκευαστική τάξη» για το Πανεπιστήμιο. Μου φαίνονται πολύ επιπόλαιοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Γιατί, τόσα χρόνια που έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο με εξέταση στην μισή ύλη Χημείας δεν γινόντουσαν σοβαροί επιστήμονες ; Και επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίστηκε ότι επειδή διπλασιάστηκαν οι ώρες διδασκαλίας της Χημείας στο Σχολείο, οι μαθητές δεν χρειάζεται να πληρώνουν σε Φροντιστήρια. Θα ήθελα επειδή φέτος είναι η 28η χρονιά που διδάσκω σε Λύκειο να παρουσιάσω ποια είναι η πραγματικότητα.

Από το 1998 με την μεταρρύθμιση Αρσένη ορίστηκε η εξεταστέα ύλη της Χημείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις να είναι 3 κεφάλαια. Οι περισσότεροι μαθητές εννοείται ότι έκαμναν Φροντιστήριο στην Χημεία, αλλά ένας μαθητής αν ήθελε μπορούσε να παλέψει και μόνος του, μόνο με την διδασκαλία στο σχολείο. Δεν ήταν μεγάλη η ύλη, μπορούσε να ανταπεξέλθει ο μαθητής με τις δυνάμεις του αν ήταν καλός μαθητής.

Με τον διπλασιασμό όμως της ύλης στην Χημεία, είναι αδύνατον ο μαθητής να τα καταφέρει χωρίς Φροντιστήριο. Δηλαδή η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας. Και το αστείο είναι ότι την αλλαγή την έκανε μια Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αγωνιζόταν για το συμφέρον του Λαού και όχι για τους πλούσιους. Όχι μόνο με την αλλαγή αυτή οι μαθητές χρειάζονται οπωσδήποτε Φροντιστήρια, αλλά χρειάζονται και διπλάσιες ώρες Φροντιστήρια.

Μα θα πείτε, διπλασιάστηκε η ύλη της Χημείας, αλλά διπλασιάστηκαν και οι ώρες διδασκαλίας στο Σχολείο. Γιατί δεν μπορεί να είναι επαρκής η προετοιμασία του μαθητή από το Σχολείο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ;

Θα μπορούσε να είναι επαρκής η προετοιμασία του μαθητή από το Σχολείο αν δεν χανόντουσαν καθόλου ώρες διδασκαλίας της Χημείας στο σχολείο. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι από τις ώρες που υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι θα διδαχθεί η Χημεία τουλάχιστον το 25 % θα χαθούν. Ήδη άρχισαν να χάνονται ώρες με την προετοιμασία της πολυήμερης εκδρομής, ήδη χάνονται ώρες με το Erasmus, θα χαθούν με αθλητικούς αγώνες, με αγώνες επιχειρηματολογίας, με … όρεξη να έχετε για χάσιμο ωρών. Φυσικά όλες αυτές τις χαμένες ώρες δεν τις υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας.

Θα μπορούσε να είναι επαρκής η προετοιμασία του μαθητή από το Σχολείο αν δεν αρρωστήσει ο καθηγητής. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι και ένα ολόκληρο μήνα να απουσιάσει ο καθηγητής λόγω ασθένειας δεν θα στείλουν άλλο στη θέση του. Το ξέρω, επειδή στο δικό μου Σχολείο έλειψαν καθηγητές που διδάσκουν στην Γ΄ για ένα μήνα και δεν έστειλαν κανένα στην θέση τους. Ευτυχώς υπήρχαν τα Φροντιστήρια.

Και άντε μετά να βγάλεις την τεράστια ύλη της Χημείας. Ξέρετε πόσο φοβάμαι να μην αρρωστήσω, γιατί πως θα βγάλω μετά την ύλη ; Και αυτό που λέει η κ. Υφυπουργός για αναπλήρωση χαμένων ωρών

με αναπροσαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά ποιος θα της το πει ; Δεν μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή του προγράμματος επειδή η Χημεία διδάσκεται μόνο στους μαθητές θετικής κατεύθυνσης.

Άντε να τους πάρω εγώ να τους διδάξω Χημεία κι ας φορτωθώ χωρίς πληρωμή 10 ώρες πάνω από το υποχρεωτικό μου ωράριο, οι άλλοι μαθητές της Γ΄ τι θα κάμνουν τις ώρες αυτές ; Δηλαδή κομφούζιο. Είμαι υπεύθυνος για το ωρολόγιο πρόγραμμα στο Λύκειο εδώ και 12 χρόνια και άρα γνωρίζω καλά ότι είναι ουτοπία η εντολή του Υπουργείου «να καλυφθεί η ύλη με αναπροσαρμογή του προγράμματος».

Θα μπορούσε να είναι επαρκής η προετοιμασία του μαθητή από το Σχολείο αν δεν υπήρχε φασαρία την ώρα του μαθήματος. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι οι μαθητές είναι πολύ πιεσμένοι ψυχολογικά και συχνά κάνουν φασαρία την ώρα του μαθήματος για να ξεσκάσουν. Μη μου πείτε ότι θα μας φοβηθούν αν τους κάνουμε παρατήρηση.

Ναι αλλά τόσο μεγάλη που είναι η ύλη της Χημείας και τόσες λεπτομέρειες που πρέπει να πούμε, χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να γίνουν κατανοητές. Οι μαθητές όμως θα κάνουν ησυχία στο Φροντιστήριο που είναι 5 μαθητές ενώ στο Σχολείο που συχνά είναι 25 θέλουν να ξεσκάσουν. Ξέρω, το Υπουργείο θα στείλει αυτούς που δεν μπήκαν ποτέ σε τάξη να μας συμβουλέψουν πως θα διαχειριστούμε σωστά την τάξη.

Θα μπορούσε να είναι επαρκής η προετοιμασία του μαθητή από το Σχολείο αν δεν γινόντουσαν καθόλου καταλήψεις. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχθεί το «δικαίωμα» των μαθητών όποτε θέλουν να κάμνουν κατάληψη του Λυκείου. Η εντολή του Υπουργείου Παιδείας για τηλεκπαίδευση στις καταλήψεις δεν λέει τίποτα. Η Χημεία της Γ΄ είναι πολύ δύσκολη για να μπορεί να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Τελικά ποια είναι η πικρή αλήθεια ; Η πικρή αλήθεια είναι ευτυχώς που (σχεδόν) όλοι οι μαθητές κάμνουν στην Χημεία Φροντιστήριο. Επειδή έτσι μπορώ και προχωρώ κάπως γρήγορα για να μπορέσω να βγάλω την ύλη. Επειδή και να χαθούν πολλές ώρες μαθημάτων θα μπορέσω, έστω και με πασάλειμμα, να βγάλω την ύλη.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.