Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η επιλογή των προσώπων σε θέσεις ευθύνης... ο ''πονοκέφαλος'' των νέων Δημάρχων



"Θα μετρηθούν, θα ζυγιστούν και δεν θα πρέπει να βρεθούν ελλιπείς!"


Πλησιάζουν (μέσα στον Δεκέμβρη) οι μέρες ορκωμοσίας Δημάρχων και Συμβούλων και στη συνέχεια -την 1η Ιανουαρίου 2024- η εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών. 
Μετά το τέλος των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τους -απόλυτα δικαιολογημένους και θεμιτούς- πανηγυρισμούς των νικητών, σύντομα οι νεοεκλεγμένοι Δήμαρχοι προσγειώνονται στην ρεαλιστική πραγματικότητα και στην πρώτη και ιδιαίτερα σημαντική έγνοια τους: τον σχηματισμό των νέων Διοικήσεων και την επιλογή των στενών συνεργατών τους (αντιδημάρχων, προέδρων, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών) που θα δρομολογήσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, σε πόλεις και κοινότητες και θα συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη θητεία κάνοντας βήματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στους δήμους της Πέλλας είχαμε αλλαγή στους τρεις από τους τέσσερις Δήμους και σε μία περίπτωση (Δήμος Σκύδρας) επενεξελέγη η νυν Δήμαρχος, η οποία θα διανύει την τρίτη θητεία της και γνωρίζει πολύ καλά το αυτοδιοικητικό περιβάλλον από την πλευρά της άσκησης διοίκησης. Στον συγκεκριμένο Δήμο η κατάσταση θα έχει μια λογική συνέχειας με ανθρώπους που είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν. 
Στους υπόλοιπους τρεις Δήμους της Πέλλας (Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας) εξελέγησαν νέοι δήμαρχοι που έχουν τον "γλυκό πονοκέφαλο" επιλογής συμβούλων σε θέσεις ευθύνης που -συνολικά ως νέα Δημοτική Αρχή- θα "δώσουν εξετάσεις" στους δημότες που τους ψήφισαν και όχι μόνο.
Το ζητούμενο όμως (κυρίως για τους νέους) δημάρχους, εκτός από τις διαδικασίες μετάβασης στο νέο αυτοδιοιητικό καθεστώς με την κατάργηση των νομικών προσώπων των Δήμων, είναι καταρχάς να βελτιώσουν τα βασικά της καθημερινότητας και στη συνέχεια να δώσουν το στίγμα τους στην ανάπτυξη των Δήμων τους. Να διαχειριστούν δηλαδή ζητήματα ανάπτυξης,  τουρισμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής πολιτικής, κοινοτικών προγραμμάτων. Και αυτά χωρίς ουσιαστική αύξηση πόρων, ούτε με ενίσχυση με το κατάλληλο προσωπικό.
Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών φυσικά συμπεριλαμβάνονται η συντήρηση, επισκευή και η καθαριότητα δρόμων, πεζοδρομίων και κτιρίων, αδειοδοτήσεις, η συντήρηση και η αναβάθμιση των χώρων πρασίνου (όπου αυτοί υπάρχουν φυσικά), η αποκομιδή των απορριμμάτων, η κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, η πολιτιστική αναβάθμιση, ο φωτισμός των δρόμων, η δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών στις πλατείες, στις παιδικές χαρές και στα πάρκα ώστε να μπορούν οι πολίτες να τα χρησιμοποιούν, η βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων με την παράλληλη αύξηση των θέσεων πάρκινγκ κ.λ.π.
Όλα αυτά είναι η καθημερινότητα, η ποιότητα της ζωής των πολιτών και φυσικά από όλα αυτά εξαρτάται και η αξιολόγηση όσων δημοτικών συμβούλων και συνεργατών αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Όλα αυτά θα κρίνουν εξάλλου και τους ίδιους τους Δημάρχους!
Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι συνθήκες της καθημερινότητας των δημοτών είναι το τελικό κριτήριο εκλογής (ή επανεκλογής) των Δημάρχων. 
Έτσι λοιπόν η προσοχή των νέων Δημάρχων εστιάζεται ακριβώς σε αυτό: Να επιλεγούν τα καταλληλότερα πρόσωπα ώστε να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω απαιτήσεις. 
Είναι σίγουρο ότι οι προθέσεις όσων αναλαμβάνουν ένα δημόσιο αξίωμα είναι εξ ορισμού καλές και αγαθές σε όλες τι περιπτώσεις. Η αλήθεια θα φανεί όμως "μέσα στο γήπεδο" και σε βάθος χρόνου, όταν "θα κάνουν ταμείο". Στην αποτελεσματικότητα! 
"Θα μετρηθούν, θα ζυγιστούν και δεν θα πρέπει να βρεθούν ελλιπείς!".
Ο Καλλικράτειος



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.