Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενισχύσεις για τον «Περενόσπορος της Αμπέλου» ζητά η ΠΕ Πέλλας«Περενόσπορος της Αμπέλου»: Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, μελετήθηκαν σε βάθος οι παράγοντες της ασθένειας στην Πέλλα και υποβλήθηκε αίτημα στο Υπ.Α.Α.Τ. για ενισχύσεις.

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023 στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η επιστημονική και φωτογραφική τους τεκμηρίωση εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπ.Α.Α.Τ. , κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφ.Α.Α.Τ., κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος, η οποία τεκμηριώνεται:

1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.

2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής

3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:

1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής

2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.

3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 comments:

 1. ΟΤΙ ΠΉΡΑΜΕ ΣΤΑ ΚΕΡΆΣΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΆΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΊΣ ΤΑ ΑΡ,,,,ΔΙΑ ΤΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καιρός ήταν βγάλτε ποσά για στρέμμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΦΟΥ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ,,,,,,,, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Σταμενίτης κλείνει ήδη έξη μήνες ,εκτός από βόλτες τις μισές μέρες στα Γιαννιτσά ούτε πήρε χαμπάρι για τα προβλήματα μας και ειδικότερα για την μεγάλη ακαρπια στην δενδροκαλλιεργεια. Για τα κεράσια που έλεγε οτι θα αποζημιωθουμε πριν τις εκλογές, τώρα είναι άφωνος. Επειδή τον πήραμε χαμπάρι αναλόγως θα συμπεριφερθουμε . Ο χρόνος τρέχει η καρέκλα είναι προσωρινή. Το μόνο που θα θυμόμαστε τις πανηγυρικες γυρες του .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.