Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν θεραπεία με υδρογόνο που αντιστρέφει τη γήρανσηΚινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή θεραπεία με υδρογόνο που θα μπορούσε να αντιστρέψει τη γήρανση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι το υδρογόνο, το οποίο είναι το ελαφρύτερο και απλούστερο από τα στοιχεία, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των κυττάρων. Αυτό που κάνει το υδρογόνο τόσο ιδιαίτερο είναι η ικανότητά του να εξαλείφει τις τοξικές ρίζες που σχετίζονται με τη γήρανση. Το στοιχείο αυτό έχει μια καθολική επίδραση κατά της γήρανσης στα διάφορα κύτταρα και τους ιστούς, που σημαίνει ότι τα βοηθά να θεραπευτούν και να αναπτυχθούν. Για αυτό και ορισμένοι ερευνητές αναζητούν τρόπους με τους οποίους το σώμα θα μπορούσε να απορροφήσει επαρκώς τα μόρια υδρογόνου ώστε να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τώρα, Κινέζοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong ανέπτυξαν ένα «εμφύτευμα ικριώματος που παρέχει υδρογόνο 40.000 φορές πιο αποτελεσματικά από άλλες μεθόδους – όπως η κατανάλωση νερού πλούσιου σε υδρογόνο ή η εισπνοή αερίου υδρογόνου». Το μικροσκοπικό εμφύτευμα ικριώματος είναι περίτεχνα σχεδιασμένο ώστε να απελευθερώνει σταθερά υδρογόνο για μια εβδομάδα.

Η ομάδα διεξήγαγε προκλινικές δοκιμές σε ηλικιωμένα ποντίκια όπου διαπίστωσαν πως το εμφύτευμα λειτούργησε ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των οστών και την αναζωογόνηση των κυττάρων. Συγκεκριμένα, η νέα προσέγγιση άλλαξε την κυτταρική υποδομή, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων. Τώρα οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και στους ανθρώπους.

Το γήρας και ορισμένες ασθένειες συνδέονται συχνά με μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική γήρανση, όπου τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται και απελευθερώνουν φλεγμονώδεις ουσίες. Η νέα μελέτη υπογραμμίζει τις δυνατότητες του υδρογόνου να ανατρέψει το κυτταρικό ρολόι.

«Το μικροπεριβάλλον της γήρανσης, το οποίο προκαλεί επίμονες φλεγμονές και απώλεια των εγγενών αναγεννητικών ικανοτήτων, αποτελεί κύριο εμπόδιο για την αποτελεσματική αποκατάσταση των ιστών σε ηλικιωμένα άτομα», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αυτό δημιουργεί ένα σωματικό περιβάλλον που εμποδίζει την επιδιόρθωση των ιστών, επιταχύνει τη γήρανση και μπορεί να οδηγήσει σε οστικά προβλήματα στα ηλικιωμένα άτομα, καθιστώντας δύσκολη την επούλωση των καταγμάτων. Τα υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για την κυτταρική γήρανση αφενός προκαλούν παρενέργειες, αφετέρου δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης He Qianjun δήλωσε στην South China Morning Post ότι παρόλο που το εμφύτευμα ικριώματος κατασκευάστηκε αρχικά για την αποκατάσταση οστικών ελαττωμάτων σε ηλικιωμένους, ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ.

Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση των προβλημάτων που συνοδεύουν τη γήρανση και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην εξεύρεση νέων θεραπειών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Πηγή: Interesting Engineering
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.