Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μητσοτάκης: Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη «δίπλα-δίπλα» - Ερντογάν: Να αναπτύξουμε περαιτέρω το θετικό κλίμα - Οι κοινές δηλώσεις (βίντεο)


Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι δυο χώρες βαδίζουν σε ένα ήρεμο μονοπάτι τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας μετά την κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν για περίπου μια ώρα. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται η διακήρυξη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προηγούμενες συναντήσεις που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. "Στο Βιλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα των επαφών μας. Σε τρία επίπεδα τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα ΜΟΕ" είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί επταήμερη βίζα για όλους τους πολίτες της Τουρκίας  σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε δέκα ελληνικά νησιά.

Επεσήμανε ότι ο στόχος των δύο χωρών είναι το διμερές εμπόριο να φτάσει τα δέκα δισ. ευρώ. 
Η επόμενη φάση του πολιτικού  διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα" δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος και ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών. "Αποφασίσαμε να κρατήσουμε ανοιχτούς διαλόγους συνεργασίας" είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, συμπλήρωσε πως "συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολ. το διμερές μας εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολ." και ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά μας προβλήματα με κοινές προσπάθειες. Συζητήσαμε πώς  μπορούμε να καταπολεμήσουμε το μέτωπο της τρομοκρατίας."

Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου: 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Η τουρκική διπλωματία μας έχει για πλάκα. Τώρα που ο Ερντογάν είναι στα σκοινιά λέει ας υπογράψω μερικές συμφωνίες και όταν τον βολεψειι θ αρχίσει τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν διατάζουν οι αποπάνω συναντιέσαι και με τον εχθρό σου. Φοβερή η εξωτερική πολιτική μας. Πιο υποτακτικός δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.