Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βαγγέλης Ατματζάκης: Ο ήρωας της Πέλλας στην Πολεμική Αεροπορία, που σκοτώθηκε 22/1/1987- Το μνημείο στην Καρυώτισσα



Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπουλουσάκης

Σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου 1987, συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας, το αεροσκάφος F-4E της 337 που επέβαινε ο Βαγγέλης Ατματζάκης από την Καρυώτισσα.

Ο Βαγγέλης Ατματζάκης
Γεννήθηκε το 1959 στην Καρυώτισσα του δήμου Πέλλας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1978 και αποφοίτησε το Μάιο του 1982 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.
Σκοτώθηκε, όταν σε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος F-4E της 337 Μοίρας Παντός Καιρού της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα), στο οποίο επέβαινε ως συγκυβερνήτης με κυβερνήτη τον Σμηναγό Βασίλειο Χρηστίδη, εκτελώντας άσκηση χαμηλών αναχαιτίσεων νύχτας, το αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρας, στις 22 Ιανουαρίου 1987. Δεν βρέθηκε ποτέ τίποτε σχετικό με το τραγικό συμβάν και την εξαφάνιση των δύο πιλότων. 
Το γεγονός είχε συνταράξει τότε την Ελλάδα ολόκληρη και φυσικά την τοπική κοινωνία του Ν. Πέλλας και κανείς δεν έχει λησμονήσει το πλήγμα που «εξ ουρανού» δέχτηκε η Καρυώτισσα και η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, χωρίς ποτέ να εντοπίσουν τίποτε σχετικό με την εξαφάνισή τους.


Το μνημείο (NF-5A Freedom Fighter) στην Καρυώτισσα
Στην πλατεία της Καρυώτισσας, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, σήμερα βρίσκεται ένα μνημείο (πολεμικό αεροπλάνο F5), το οποίο ανεγέρθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην μνήμη του αδικοχαμένου συντοπίτη μας πιλότου, ενώ η μεταφορά του στην Καρυώτισσα έγινε με έξοδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Πιο συγκεκριμένα, το NF-5A Freedom Fighter με s/n 3061 (c/n 3061) παραχωρήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία τον Μάρτιο του 2003, μεταφέρθηκε από την 113ΠΜ και τοποθετήθηκε στη Καρυώτισσα στις 12 Αυγούστου 2003, για να τιμήσει τη μνήμη του Υποσμηναγού (Ι) Ευάγγελου Ατματζάκη.
Το “3061” ανήκε στην ολλανδική πολεμική αεροπορία και υπηρέτησε τα ολλανδικά χρώματα από τον Ιούνιο 1971 ως τον Απρίλιο 1991 με τις 313/314/315 και 316 Μοίρες ως K-3061. Στις 12 Απριλίου 1991 παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία.

Μνημόσυνο 
Χθες, Κυριακή 21/01/2024, τελέστηκε μνημόσυνο για τον Βαγγέλη, στον ιερό ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρυωτίσσης, μετά από σχετική πρωτοβουλία του εφημέριου του Ιερού Ναού, π. Κωνσταντίνου Γιαλατζόπουλου.

Ο Αντώνης  Ατματζάκης
Να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης ήταν αδελφός ενός "λαμπρού" πιλότου -αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, του Αντώνη Ατματζάκη, ο οποίος αποστρατεύθηκε ως Αντιπτέραρχος το 2011 και ήταν Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής CAOC 7. Ο συντοπίτης μας αξιωματικός έκανε μια μεγάλη και σημαντική καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις και έφθασε στα ανώτατα αξιώματα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.), φθάνοντας μάλιστα στο κατώφλι της αρχηγίας του Γ.Ε.Α. όπου ήταν και το «φαβορί» για την θέση αυτή στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του 2011.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.