Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ιστορικές περιηγήσεις στα Γιαννιτσά από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & ΤουρισμούΗ Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Πέλλας και ο Σύλλογος «Εκπαιδευτική Καινοτομία» (EDV) ξεκινούν για το 2024 τις ιστορικές περιηγήσεις στα Γιαννιτσά. 
Η νέα θεματική ενότητα αναζητά στην πόλη λησμονημένες ιστορίες θανάτου. Το αστικό τοπίο εκτός από την πολυδιάστατη κοινωνικο-οικονομική δυναμική, μεταφέρει τραγικά γεγονότα που άλλα λησμονήθηκαν, ενώ άλλα διατήρησαν το μνημονικό τους αποτύπωμα. 
Ξεκινούμε τη διαδρομή από το μαυσωλείο του ιδρυτή των Γιαννιτσών, Γαζή Εβρενός και το νεκροταφείο της οικογένειας Εβρενόσογλου. Συνεχίζουμε στην οδό Ζαμίδη, όπου εκτελέσθηκε ο δήμαρχος, Θωμάς Μαγκριώτης μαζί με δημότες και λίγα μέτρα βορειότερα, στην οδό Βενιζέλου, όπου συνέβη στη λήξη της Κατοχής η δολοφονία Χατζηδαυίδ. Στο μνημείο του Χρήστου Χατζηδημητρίου θα αφηγηθούμε την εκτέλεση του Έλληνα προκρίτου την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Θα ολοκληρώσουμε την περιήγηση στο κοινοτάφιο του Ομαδικού Τάφου.
Στόχος της διαδρομής είναι να αφηγηθούμε την ιστορία των Γιαννιτσών μέσα από την ταφική διάσταση του αστικού χώρου. Από την πρώιμη οθωμανική περίοδο της ίδρυσης των Γιαννιτσών, τον 14ο αιώνα μέχρι την ύστερη, του Μακεδονικού Αγώνα και από εκεί στη δεκαετία του 1940, επιχειρούμε να μιλήσουμε για τα επάλληλα στρώματα ιστορίας και τον τρόπο που αυτά διαρθρώθηκαν στο μεταπολεμικό αστικό τοπίο. 
Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  28 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. και θα επαναληφθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ.
Σημείο συνάντησης το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός (συμβολή οδών Ταβουλάρη και Στράντζης). 
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Από το Γραφείο Τύπου
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.