Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαζική η συνέλευση στα Γιαννιτσά: Βροντερό όχι στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου-Δήμαρχος Πέλλας: ''Μεταρρυθμιστική εμμονή'' (βίντεο)



Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπουλουσάκης

Μαζική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών στην ανοιχτή συνέλευση- δημόσια διαβούλευση για φορείς, συλλόγους και πολίτες του Δήμου Πέλλας, ενάντια στην ενδεχόμενη κατάργηση/υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

Η ανοιχτή συνέλευση, η οποία να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη, την Πέμπτη το βράδυ, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, βροντοφώναξε "όχι στην κατάργηση/υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών", ενδεχόμενο που προέκυψε από τις πρόσφατες εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας.

Χρήστος Τανάσκος: "Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά στην απαξίωση της περιοχής..."

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Χρήστος Τανάσκος, επίκειται η άμεση αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της χώρας, ώστε να υπάρξει ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με την διατήρηση ενός μόνο Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας και την κατάργηση και συγχώνευση Ειρηνοδικείων. Στις περιπτώσεις δε που σε μία Περιφερειακή Ενότητα υφίστανται περισσότερα Πρωτοδικεία, όσα εδρεύουν εκτός της έδρας, θα μετατραπούν σε περιφερειακά δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις μονομελούς σύνθεσης.

Είναι προφανές ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την κατάργηση/υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα την τοπική κοινωνία, θα επιφέρει αδικαιολόγητη περιστολή θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, θα απορρυθμίσει την ίδια την Δικαιοσύνη και εν τέλει θα δημιουργήσει πολίτες, δικαστές και δικηγόρους δύο διαφορετικών ταχυτήτων, δηλαδή Δικαιοσύνη δύο διαφορετικών ταχυτήτων. " Η διατήρηση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών δεν είναι αίτημα του δικαστικού και δικηγορικού κόσμου της περιοχής μας, αλλά είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά στον σχεδιασμό αυτό, πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της πόλης των Γιαννιτσών", τόνισε ο κ. Τανάσκος, στην τοποθέτησή του, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα ισχυρά επιχειρήματα παραμονής και αναβάθμισης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

Δήμαρχος Πέλλας: "Πρόκειται για μεταρρυθμιστική εμμονή χωρίς καμία λογική"

Στην ανοιχτή συνέλευση πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Πέλλας (και πρώην πρόεδρος του ΔΣΓ) Στάθης Φουντουκίδης, ο οποίος να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή αντέδρασε δυναμικά με ενημέρωση και έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με την άμεση κάθοδό του την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου είχε σημαντικές επαφές με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες για το σοβαρό αυτό ζήτημα.  Εξέφρασε την πλήρη, κάθετη και καθολική αντίθεση του Δήμου Πέλλας σε οποιαδήποτε σκέψη για τυχόν κατάργηση, συγχώνευση, μετατροπή ή υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα πλήξει την τοπική κοινωνία και τους πολίτες της περιοχής και θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημίες στον τόπο μας. 

"Πρόκειται για μεταρρυθμιστική εμμονή καθώς δεν υπάρχει καμία οικονομική και διοικητική λογική στον σχεδιασμό της υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών", επισήμανε ο Δήμαρχος, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Πέλλας θα αναλάβει όλα τα έξοδα συντήρησης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εφόσον ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και παραμείνει αυτόνομη η λειτουργία του.

Παρέμβαση στην ανοιχτή συνέλευση στηρίζοντας με τις τοποθετήσεις τους την αυτόνομη λειτουργία του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών έκαναν οι βουλευτές Λάκης Βασιλειάδης, Γιώργος Καρασμάνης (εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την θετική έκβαση του θέματος) και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ αναγνώστηκε σχετική επιστολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη. Επίσης τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Πέλλας Στάθης Καστερίδης και Γρηγόρης Στάμκος, οι δικηγόροι Θέμης Αχτσιόγλου, Νίκος Καρατζίκος, Μηνάς Γρηγοριάδης, Ιωακείμ Χαραμίδης, Χάρης Αγγελίδης, Μελίνα Λαζαριδου, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαβριήλ Τεκτερίδης και ο Στ. Γρηγοριάδης. Να σημειωθεί ότι αναγνώσθηκε ψήφισμα των εργαζομένων των Δικαστικών Υπαλλήλων των υπηρεσιών Γιαννιτσών.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος που θα υπογραφεί από όλους τους φορείς που παραβρέθηκαν στην ανοιχτή συνέλευση, ενώ, ανάλογα με την έκβαση του ζητήματος, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για περαιτέρω κινητοποιήσεις.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.