Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο εορτασμός των Φώτων στην χαβούζα της Αρχαίας Κρήνης στην Πέλλα



Φτάνει στο τέλος της και επίσημα η εορταστική περίοδος και όλη η Ελλάδα γιορτάζει με ήθη και έθιμα που αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της.

Tα Θεοφάνεια είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων) είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ο εορτασμός των Φώτων στη χαβούζα της Αρχαίας Κρήνης στην Πέλλα

Στην Πέλλα, σύμφωνα με το έθιμο, στη γιορτή των Φώτων οι νέοι "βουτούσαν" μέσα στην (λεγόμενη) χαβούζα, δίπλα στην Αρχαία Κρήνη (φωτο), όπου γίνονταν ο καθαγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Σταυρού όπου οι νέοι βουτούσαν για να τον πιάσουν. 

Την ίδια ημέρα οι νέοι που βουτούσαν στη χαβούζα γυρνούσαν στα σπίτια μέσα στο χωριό και έλεγαν τα κάλαντα των Φώτων με τη συνοδεία του ιερέα του χωριού που με το ευλογημένο νερό του αγιασμού "ράντιζε" τα νοικοκυριά.

Ο εορτασμός των φώτων πραγματοποιούνταν στην αρχαία κρήνη στην Πέλλα μέχρι στα μέσα της δεκαετίας του '70. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο συντριβάνι, στην πλατεία του χωριού. 

(Ευχαριστούμε τον Σάκη Πραγκαλάκη και τον Πέτρο Αβραάμ για τις σπάνιες φωτογραφίες)



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.