Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο Ειδικό Δικαστήριο κρίνεται η επιστροφή των Δώρων στους συνταξιούχους



Νέα δίκη ετοιμάζεται για τα Δώρα στις συντάξεις αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγνατική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους, αναδρομικά 11 μηνών.

Ο λόγος που ο Άρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του, ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της Τ.τ.Ε την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά με συνολικό ποσό 16.162 ευρώ. 
Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο Α.Π, παραπέμπει το θέμα της κατάργησης  των Δώρων για νέα κρίση όχι στο Σ.τ.Ε αλλά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ωστόσο το ερώτημα δεν αφορά τα Δώρα επί των κύριων αλλά επί των επικουρικών συντάξεων, καθώς ο Αρειος Πάγος αρνήθηκε να καταβάλλει Δώρα στην επικουρική σύνταξη συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος, με το σκεπτικό ότι η κατάργησή τους το 2013 έγινε τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, όσο και για λόγους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράθυρο επιστροφών λόγω "αξιοπρεπούς διαβίωσης"
Στην απόφασή του πάντως ο Α.Π αφήνει και κάποια παράθυρα αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους καθώς αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον "δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων". 

Στο επίμαχο απόσπασμα (σελίδες 9 και 10 της απόφασης) αναφέρει τα εξής: 

"Εξ άλλου, ακόμη και μετά την κατάργηση των, ως άνω επιδομάτων, το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος που πλήττονται από την επίμαχη ρύθμιση, εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ζήτημα δε διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους δεν τίθεται".

Η επίμαχη διάταξη συνεχίζει ο Α.Π δεν αντίκειται στα άρθρα του Συντάγματος, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. "εκτός αν συντρέχει περίπτωση διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ενδιαφερομένων".Το κλειδί δηλαδή για το αν είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων βρίσκεται κατά τον Α.Π στο κατά πόσο τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων. Στην προκειμένη περίπτωση δε, επειδή ο συνταξιούχος που διεκδικεί τα Δώρα στην επικουρική του σύνταξη προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Α.Π κρίνει ότι, δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωσή του επειδή σε σύγκριση με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη.

Στην πράξη ο Α.Π αναγνωρίζει ότι οι υψηλόμισθοι συνταξιούχοι παρότι δεν παίρνουν Δώρα έχουν μικρότερο ή και καθόλου κίνδυνο να υποβαθμιστεί το επίπεδο διαβίωσής τους ενώ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ο κίνδυνος να μειωθεί το επίπεδο διαβίωσής τους εξαιτίας της κατάργησης των Δώρων είναι μεγαλύτερος.

Η άποψη περί κινδύνου της αξιοπρεπούς διαβίωσης εξαιτίας των καταργημένων Δώρων, είναι πολύ πιθανό να φέρει μια απόφαση που θα κρατά ζωντανές τις διεκδικήσεις των Δώρων για συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές π.χ. ως τα 1.000 ευρώ.

Νέες καθυστερήσεις 
Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή ξαναπαγώνουν οι δικαστικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή Δώρων 11 μηνών και επίσης την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το ίδιο 11μηνο. Το επίμαχο 11μηνο είναι από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 διάστημα που σύμφωνα με το Σ.τ.Ε οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η αναπομπή της τελικής απόφασης για τα Δώρα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές και να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους. 

Όπως είναι γνωστό, η  περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα  και θερινής άδειας, επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω   του Μνημονίου Συνεννόησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚΑ μόλις πληροφορήθηκε στα τέλη του 2023 ότι το Β2 τμήμα του Α.Π. με την υπ’ αριθμ. 1509/2023 απόφαση έθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα στο ΑΕΔ για να κρίνει εάν οι διατάξεις για τα δώρα του 11μήνου 2015-2016 είναι αντισυνταγματικές ή συνταγματικές, έσπευσε να ενημερώσει τα διοικητικά δικαστήρια να αναστείλουν εκ νέου την εκδίκαση υποθέσεων. 

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης με ανακοίνωσή του διαφωνεί στην τακτική που ακολούθησε ο Α.Π καθώς ισχυρίζεται πως τα ζητήματα των αναδρομικών στους στυνταξιούχους άπτονται της αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και εκτιμά ότι οι νέες αναστολές των υποθέσεων θα παρατείνουν τους δικαστικούς αγώνες για πολλά ακόμη χρόνια. Καλεί δε την κβέρνηση να θέσει τέλος στην ομηρία των συνταξιούχων και στην ταλαιπωρία των πολύνημων δικών, υιοθετώντας λύσεις που θα αποσυμφορίζουν τις δικασικές αίθουσες και θα επιλύουν οριστικά τις εκκρεμότητες με τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.