Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανακοίνωση του ''Αγωνιστικού Συντονισμού'' του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια



Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η ταφόπλακα για την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση! Να μην ψηφιστεί!


«H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου»
Σύνταγμα, άρθρο 16

Χαιρετίζουμε τα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της 11 ης και 18 ης του Γενάρη στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το πανεκπαιδευτικό κίνημα, με αιχμή του δόρατος το φοιτητικό τμήμα του, έστειλε το πρώτο του μήνυμα πως το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της παιδείας δεν θα περάσει! Καταγγέλλουμε την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο το πρωί της Δευτέρας 15/1/2024, που επιτέθηκαν σε φοιτητές και επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα, φανερώνοντας τον πανικό της κυβέρνησης που νομίζει ότι με την καταστολή και την τρομοκρατία θα ανακόψει την οργή και τον αγώνα της νεολαίας και του λαού.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τομή στα πλαίσια της αντιδραστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης- που με απροκάλυπτο κυνισμό παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος και στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και στην πλήρη εμπορευματοποίηση- επιχειρηματικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Καταργεί επί της ουσίας την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπονομεύει δραστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και παραδίδει την παιδεία στις ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ετοιμάζεται να χαρίσει τη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς, του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου.
Με την έγκριση και την επιδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των εργοδοτικών ενώσεων, τρία χρόνια μετά τον νόμο Κεραμέως για τις μεταγυμνασιακές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και την κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την αξιολόγηση, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑΛ, βάζοντας λουκέτο σε ολόκληρα σχολεία και τινάζοντας στον αέρα οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών! Οι απόφοιτοι/ες μαθητές/τριες των ΕΠΑΛ θα είναι ακόμη πιο φθηνοί και αναλώσιμοι εργαζόμενοι!
Εντείνεται και επεκτείνεται το υπάρχον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στην εκπαίδευση. Η
ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της τεχνικής εκπαίδευσης, η αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής(ΕΒΕ), η Τράπεζα Θεμάτων, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι πανεθνικές εξετάσεις τύπου «PISA», η επέκταση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση (οι αναπληρωτές αποτελούν το 1/3 του εκπαιδευτικού σώματος), η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η ένταση του αυταρχισμού, των αυθαιρεσιών και των διώξεων, η προώθηση μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων το αμέσως επόμενο διάστημα ( νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων από τους γονείς, εθνικό απολυτήριο συνδεδεμένο με τη σκληρή εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων) δεν είναι αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε μια συνολική αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση μετάλλαξης της δημόσιας εκπαίδευσης, δίνοντάς τη βορρά στο κεφάλαιο και στις «ανάγκες» της αγοράς. Με την προώθησή τους από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τον ΟΟΣΑ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, επιδιώκουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα, τους γονείς σε πελάτες και τους εκπαιδευτικούς σε άβουλους-υπάκουουςκακοπληρωμένους υπαλλήλους, να απογειώσουν τους ταξικούς φραγμούς, να μεταλλάξουν ακόμα περισσότερο το περιεχόμενό της προς συντηρητική κατεύθυνση.
Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ που επιχειρεί η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις αντιδραστικές αυτές αλλαγές πλήττοντας το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που τελείωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο και που εργάζονται ως αναπληρωτές/τριες με βάση το βασικό τουςπτυχίο, συγκεντρώνοντας προϋπηρεσία, θα δουν μέσα σε μια μέρα τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά των κάθε λογής Ιδρυμάτων- κολεγίων- Ιδιωτικών ΑΕΙ.
Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει εδώ και τρία χρόνια με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα τη μάχη για το μπλοκάρισμα της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στο συλλογικό αγώνα για να μην μπουν στο σχολείο οι αξιολογητές. Απευθύνουμε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα και αντίστασης για να μην περάσει η αξιολόγηση. Ιδιαίτερα για την ατομική αξιολόγηση, καλούμε τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία-αποχή των Ομοσπονδιών και να μην γίνουν αξιολογητές.
Οι αυξήσεις-κοροϊδία που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο την ακρίβεια, τις νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια, τις υπέρογκες τιμές των ενοικίων των σπιτιών. Ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και μέτρα κατά της ακρίβειας πρέπει να μπει πολύ ψηλά στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κινήματος.Με απαίτηση για γνήσιες συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες της δεκαπενταετίας, 1200 ευρώ καθαρά στο εισαγωγικό κλιμάκιο με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες- και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό), κάλυψη των μνημονιακών απωλειών, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους. Αφορολόγητο στα 12.000€. Αναδρομική επιστροφή του «κλεμμένου» Μ.Κ. 2016- 2017. Κατάργηση των ΦΠΑ σε ρεύμα και φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια και στα καύσιμα.
Η επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με νέες απορυθμίσεις που θα προστεθούν στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση μιας σειράς κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών (τρένα, ρεύμα, λιμάνια, αεροδρόμια, υγεία) πλήττουν σοβαρά τη ζωή και την υγεία της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Τα εργατικά ατυχήματα εκπαιδευτικών που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν τόσο το ζήτημα των άθλιων, ακατάλληλων και επικίνδυνων κτιριακών υποδομών, όσο και το απαράδεκτο καθεστώς των πετσοκομμένων δικαιωμάτων των αναπληρωτών. Απαιτούμε σχολικά κτίρια ασφαλή και λειτουργικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Το χτύπημα συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου και η προσπάθεια τρομοκράτησης, ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης μέσω της βιομηχανίας των πειθαρχικών διώξεων, των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, είναι δομικό στοιχείο ενός σχολείου που θέλουν να λειτουργεί σαν επιχείρηση.
Την ίδια στιγμή, η λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνεται από τον ισραηλινό στρατό κατοχής ενώ η πολεμική σύγκρουση επεκτείνεται με την εμπλοκή των ΗΠΑ και τους βομβαρδισμούς σε Λίβανο, Υεμένη και αλλού. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί λιπαίνουν το έδαφος των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και αλλού, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς εμπλέκοντας τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες. Το εκπαιδευτικό και το εργατικό κίνημα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και τις δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
Ενάντια λοιπόν στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και μπροστά στη σφοδρότητα της επίθεσής της στο δημόσιο δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί μέτωπο παιδείας με το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με πολύμορφο αγώνα διαρκείας που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απεργιακά βήματα με αποφασιστικό ρόλο στη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Όλοι/ες στους δρόμους για την ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών στο δημόσιο σχολείο, για δωρεάν σπουδές στο δημόσιο πανεπισήμιο και πτυχία με αξία!
Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί!


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.