Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Τέλη του '24– αρχές του '25 ο ανάδοχος του άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα"Δέκα εμβληματικά έργα αναβαθμίζουν τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας..."

Τέλη του '24 – αρχές του '25 αναμένεται να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της 7ης Prodexpo North που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του οδικού άξονα, συνολικού μήκους 80 χλμ. με διάρκεια κατασκευής τα τρία χρόνια και 27 έτη για λειτουργία και συντήρηση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός συμπεριέλαβε το εν λόγω έργο μέσα "στα 10 εμβληματικά έργα που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας", ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών με την Ευρώπη.
Πιο αναλυτικά:
Τα δέκα μεγάλα έργα που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της 7ης Prodexpo North που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας πράσινων υποδομών και η προώθηση της αποτελεσματικότητας τους, με αξιοπιστία στα χρονοδιαγράμματα και τους πόρους. Ο υπουργός ανέφερε πως οι βασικές αυτές αρχές αποτυπώνονται στα όσα προγραμματίζονται για τη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε, τα έργα καρκινοβατούσαν, με αποτέλεσμα να υφίσταται εύλογη καχυποψία της τοπικής κοινωνίας.
Ο υπουργός έκανε λόγο για δέκα εμβληματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν στη Θεσσαλονίκη, για την οποία, όπως είπε, στόχος είναι να μετατραπεί σε πρότυπο ολιστικής ανάπτυξης με ισχυρό γεωπολιτικό και στρατηγικό αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι παρεμβάσεις -Το μετρό Θεσσαλονίκης
Πρώτη από τις δέκα παρεμβάσεις είναι το μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο ο υπουργός επανέλαβε πως θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024, με τις εργασίες στην επέκταση της Καλαμαριάς να ολοκληρώνονται 6 με 8 μήνες μετά τη βασική γραμμή. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, θα γίνουν και οι μελέτες για τις δημοπρατήσεις των επεκτάσεων προς Εύοσμο και Κορδελιό, ενώ θα διαμορφωθεί η χάραξη και οι σταθμοί των επεκτάσεων προς Τούμπα και Χαριλάου.

Το Flyover
Δεύτερο μεγάλο έργο είναι το Flyover, για το οποίο είπε πως «είναι χρήσιμο και αναγκαίο, όπως αναγνωρίζεται σχεδόν από το σύνολο φορέων» και θα παραδοθεί στις 14 Μαΐου 2027. Παρεμβαίνοντας στο πρώτο πάνελ, ο υπουργός επισήμανε πως η σύμβαση για το Flyover υπεγράφη το 2022 και δεν υπήρχαν αντιδράσεις, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στον σχεδιασμό για την άμβλυνση των επιπτώσεων. «Με τη βοήθεια του δήμου και της περιφέρειας αναλήφθηκαν πολλές πρωτοβουλίες και είμαστε διατεθειμένοι να προσθέσουμε ό,τι μπορούμε σε πόρους, ώστε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες», είπε. Απευθυνόμενος στους τους φορείς της πόλης του κάλεσε «να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος», αναφέροντας το παράδειγμα της υποθαλάσσιας, η οποία στοίχισε περίπου το ¼ από τον προϋπολογισμού του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Ο άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα
Οι επόμενες τρεις παρεμβάσεις αφορούν ισάριθμους σημαντικούς οδικούς άξονες. Πρόκειται για τον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, για το οποίο ο προσωρινός ανάδοχος θα αναδειχθεί τέλη του '24 – αρχές του '25, ο κάθετος άξονας Δράμας – Αμφίπολης, στον οποίο ο προσωρινός ανάδοχος θα προκύψει το πρώτο τρίμηνο επόμενου έτους και η ολοκλήρωση της σύνδεσης του 6ου Προβλήτα με την ΠΑΘΕ, που όπως είπε ο υπουργός, έχει υλοποιηθεί κατά 40% και στο σύνολό του θα ολοκληρωθεί το 2025.
Ακολουθούν το cluster των δικαστικών μεγάρων της Κεντρικής Μακεδονίας, για το οποίο το γίνονται οι απαραίτητες μελέτες ωρίμανσης, η υλοποίηση 17 σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ, εκ των οποίων οι 16 είναι Θεσσαλονίκη και η σύνδεση του 6ου Προβλήτα και προαστιακού, έργο για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η β' φάση του διαγωνισμού.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 comments:

 1. -Οι έξυπνοι έφυγαν ευρώπη... -οι μέτριοι έμειναν εδώ (Ελλάδα) .. -όσοι ζουν 10-20 χρόνια πίσω μένουν επαρχία...
  Μας μιλάνε όπως το 1980-1990...με ελπίδες ...Δεν είναι κακό να ελπίζεις...αν ζουμε τότε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για το 2124 μιλά ο άνθρωπος. Μη μπερδευόμαστε

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.