Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απεργία: «Λουκέτο» σε Δημόσιο & ΟΤΑ – Τι ισχύει για σχολεία, τράπεζεςΜεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη τη χώρα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ακριβώς ένα χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Αποφάσεις για την απεργία έχουν λάβει και 37 Εργατικά Κέντρα, 22 Ομοσπονδίες και πάνω από 300 πρωτοβάθμια σωματεία. 
Χιλιάδες λαού σε όλη τη χώρα θα βροντοφωνάξουν σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: «’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Εργασιακοί χώροι θα νεκρώσουν, δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν κλειστές, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν θα πάνε στη δουλειά, οι φοιτητές θα βγουν στους δρόμους, οι αγρότες θα βρεθούν στις επάλξεις και όλοι θα διατρανώσουν ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί και δεν θα περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μέτρα για την ακρίβεια.

Λουκέτο σε Δημόσιο & ΟΤΑ
Το δημόσιο αναμένεται να υπολειτουργήσει καθώς πολλές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές. «Λουκέτο» θα μπει σε πλήθος δημοτικών υπηρεσιών, αφού οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συμμετέχουν στην απεργία.
Αποφάσεις για απεργία εκτός από την ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, έχουν λάβει οι: Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α.
Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωση της, σημειώνει: Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:
«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»
Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

«Χειρόφρενο» από το Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Επτά συνολικά σωματεία εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν ανακοινώσει την απεργία τους ως “ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων” όπως ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν.

Σύγχυση με τις πτήσεις
Αργά το βράδυ, κρίθηκε παράνομη η 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, έπειτα από προσφυγή της διοίκησης στη Δικαιοσύνη.
Οι πτήσεις επομένως θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση των AEGEAN και Olympic Air ενημερώνεται «το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά».
Ωστόσο οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την απεργία της ΑΔΕΔΥ και δηλώνουν θα πραγματοποιήσουν την απεργία τους.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας όσο και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Τα σχολεία θα υποδεχτούν τους μαθητές την Τετάρτη, αλλά η εικόνα για τα μαθήματα παραμένει ασαφής καθώς δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν μεμονωμένα για τη συμμετοχή τους ή μη στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, εκπαιδευτικοί ενημερώνουν γονείς και μαθητές για το τι μέλλει γενέσθαι. Στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν κάποιος καθηγητής απεργήσει, οι μαθητές θα έχουν κενό τις ώρες του μαθήματός του.

Στάση εργασίας των δημοσιογράφων
Μεταξύ άλλων και η ΕΣΗΕΑ θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ την Τετάρτη (28/2) μεταξύ 12:00-16:00.
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών από τις 9:00 το βράδυ την Τρίτη 27 Φλεβάρη έως τις 9:00 το βράδυ την Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Απεργία και στις Τράπεζες
Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

Μαζική και η συμμετοχή των γιατρών
Δεκάδες είναι τα σωματεία των γιατρών που μετέχουν στην απεργία. Αναλυτικά απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έλαβαν: Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Ε. Θριάσιο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (ΣΕΝΑ) Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λέρου Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλύμνου Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων Ένωση Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Θήβας Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Λέρου.

Απουσία της ΓΣΕΕ
Ωστόσο, υπάρχει μια ηχηρή απουσία. Αυτή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, δηλαδή της ΓΣΕΕ, η οποία επέλεξε να μην ηγηθεί της κινητοποίησης, παίρνοντας αποστάσεις και αρκούμενη στην προετοιμασία της γενικής απεργίας που έχει προκηρύξει στις αρχές τους έτους για τις 17 Απριλίου! 

Απεργιακές συγκεντρώσεις
Σε 75 πόλεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για σήμερα, μεταξύ των οποίων σε Έδεσσα και Γιαννιτσά:
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
Έδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.