Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απασχόληση συνταξιούχων: Ανοίγει η πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των δηλώσεωνΗ περικοπή κατά 30% στη σύνταξη, όσων συνταξιούχων επέλεγαν παράλληλα να εργαστούν έχει φύγει πλέον και από εδώ και πέρα έχουμε μια παρακράτηση 10% στο μισθό τους είπε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις θα ανοίξει στον e-ΕΦΚΑ, όπου εκεί θα μπορούν να μπουν οι συνταξιούχοι με κωδικούς taxis, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και να δηλώνουν στην πλατφόρμα αυτή ότι είναι και απασχολούμενοι.

Κατόπιν, θα ενημερώνει η πλατφόρμα, θα κάνει διασύνδεση με ΕΡΓΑΝΗ, Εφορία και ΕΦΚΑ, θα ενημερώνει και τον εργοδότη ότι πρέπει πια να παρακρατά κάθε μήνα το 10% των αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος για να τα αποδίδει.
  • Αυτές οι κρατήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιανουάριου 2024.
  • Οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν, διότι αν δεν το δηλώσουν μπορεί να υπάρξει πρόστιμο, αν βρεθεί, ίσο ακόμα και με 12 συντάξεις.
  • Από την παρακράτηση του 10% υπέρ ΕΦΚΑ, το 7,7% θα  πηγαίνει στην κύρια σύνταξη και το 2,3% στην επικουρική σύνταξη.
Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους μισθωτούς, ακόμα κι αν είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες.

Και οι επαγγελματίες πρέπει να το δηλώσουν, αυτοί δεν θα έχουν παρακράτηση 10%, αλλά θα πληρώνουν προσαυξημένη εισφορά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση εκείνοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι πολύτεκνοι και έχουν ένα παιδί φοιτητή ή ανίκανο για εργασία ή ανήλικο.

Επίδομα μητρότητας
Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας είπε ότι είναι πλέον 780 ευρώ, είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, κι αφορά όλες τις μητέρες, μισθωτές ή μη μισθωτές.

Είναι η ίδια πλατφόρμα για όλες και ισχύει για εννέα μήνες. Η μητέρα μπορεί να παραχωρήσει και να μεταβιβάσει τους επτά μήνες στον πατέρα.

Έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο, άρα όσες απέκτησαν τέκνο από τις 24/9/23 και μετά μπορούν να το πάρουν.
Θα είναι μια απλή διαδικασία, και η είσοδος στην πλατφόρμα που ανοίγει θα γίνεται με τους κωδικούς taxis, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.