Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών απαντά σε άρθρο εκπαιδευτικού


Απάντηση στο δημοσίευμα «Σκέψεις και απόψεις για τα προγράμματα Erasmus στο Λύκειο » του εκπαιδευτικού κ. Παπαδόπουλου Χαράλαμπου.

Το σχολείο μας, 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, την τελευταία δεκαετία, όπως και την τρέχουσα σχολική χρονιά, υλοποιεί με επιτυχία προγράμματα Erasmus* σε συνεργασία με σχολεία ευρωπαϊκών κρατών. Έτσι, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές μας που εκφράζουν ενεργά την επιθυμία τους (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη των κηδεμόνων τους) να συνεργαστούν σε συγκεκριμένα «προγράμματα» με μαθητές ευρωπαϊκών σχολείων, εφαρμόζοντας κοινή μεθοδολογία αλλά και σε εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν δια ζώσης σχολικές πρακτικές και να αποκτήσουν την εμπειρία της κουλτούρας άλλων σχολείων.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πρόσφατη ηλεκτρονική δημοσίευση με τίτλο: Σκέψεις για τα προγράμματα Erasmus στο Λύκειο στην εφημερίδα karatzova.com με προσωπική τοποθέτηση εκπαιδευτικού του σχολείου μας που σχολιάζει τη στοχοθεσία, την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων, καθώς και τις κοινωνικές συναναστροφές των μαθητών κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό δεν εκφράζει την επίσημη θέση του σχολείου. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών του σχολείου μας δε συμφωνεί με τις απόψεις αυτές, οι οποίες αποτελούν γενικές και αόριστες υποθετικές σκέψεις χωρίς τεκμηρίωση, οι οποίες δημιουργούν χωρίς λόγο ένα κλίμα κινδυνολογίας και αναστάτωσης όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα καθώς και ένα κλίμα αμφισβήτησης της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου και γενικότερα της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας τα οποία δεν υφίστανται.
Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά του εν λόγω εκπαιδευτικού για τις πολυήμερες εκδρομές του σχολείου μας.
Σημειώνουμε ακόμη ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων κειμένων που δεν τεκμηριώνονται, με αναφορά σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς του σχολείου μας θίγει και απαξιώνει αδικαιολόγητα το γενικότερο έργο που αυτοί επιτελούν.
Τέλος θεωρούμε ότι η παραπάνω δημοσίευση υποβαθμίζει τις προσπάθειες μας να συνεργαστούμε με δημιουργικότητα ως μέλη μιας συγκεκριμένης εκπαιδευτικής κοινότητας, ξεπερνώντας με διάλογο τα όποια τυχόν προβλήματα ανακύπτουν, για την δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού σχολείου με υψηλούς εκπαιδευτικούς στόχους, που συνάδει με τον ευρύτερο στόχο της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.
(το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο 2021-2027. Φιλοσοφία του προγράμματος είναι ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και η άτυπη και μη τυπική μάθηση (όπως αυτή που επιτυγχάνεται στα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών σχολείων), στην ουσία εφοδιάζουν τους νέους και τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας με προσόντα και δεξιότητες που απαιτούνται για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη δημοκρατική κοινωνία, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την επιτυχή μετάβαση στην αγορά εργασίας).

Σύλλογος καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. Έλεος με αυτές τις πολυήμερες εκδρομές. Σκεφτηκατε πότε την ψυχολογία του μαθητή όταν ανακοίνωνε το ποσό του εισιτηρίου της εκδρομής? Όταν γνωρίζει ότι χάνει η οικογένεια το σπίτι. .Και από μέρα σε μέρα θα μείνουν στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα και τα δυο. Τι να πω ! Ο κ.Παπαδόπουλος,τον οποίο δεν γνωρίζω, είπε την άποψη του ,για μένα τεκμηριωμένα,δεν πιστευώ ότι αυτό απαγορεύεται ακόμη. Βεβαίως και μπορεί ο οποιοδήποτε να διαφωνεί. Όμως, διαφωνείτε,λέτε ότι "υποβαθμίζεται η προσπάθεια.............." και μεταφέρατε τη διαφωνία σας δημόσια σε ιστοσελιδά. Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στον Διευθυντή και στον Σύλλογο καθηγητών για την άμεση αντίδραση και πολύ σωστή απάντηση στον κ.Παπαδόπουλο.Διάβασα το άρθρο του και εξεπλάγην.Είναι δυνατόν να απαξιώνει ως εκπαιδευτικός τα Ευρωπαϊκά προγράμματα ;Είναι δυνατόν να κινδυνολογεί και να σπέρνει τρόμο ,πανικό και αγωνία στους γονείς;Μήπως τελικά πρέπει να επιληφθεί κάποιος εισαγγελέας ή το Υπουργείο παιδείας για αυτό το δημοσίευμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απόψεις σας παραπέμπουν σε λογοκρισία άλλων,σκοτεινών εποχών....Κρίμα.

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Διδασκόντων! Η προσωπική άποψη ενός καθηγητή δεν μπορεί να επισκιάζει τη λειτουργία ενός σχολείου. Ως γονέας θεωρώ ότι από τα προγράμματα Erasmus μόνο οφέλη αποκομίζουν τα παιδιά μας. Η εξωστρέφεια είναι θετικό στοιχείο για ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που με λύπησε περισσότερο σαν γονιό, είναι ότι ο σύλλογος καθηγητών μπήκε σε μία δημόσια διαφωνία με μέλος του. Κατά τη γνώμη μου περισσότερο θίγει και απαξιώνει το έργο των καθηγητών αυτή η δημόσια αντιπαράθεση παρά το άρθρο του κ Παπαδόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως γονέας θεωρώ ότι ο Σύλλογος Καθηγητών έπραξε το αυτονόητο.Από αυτά
    που γνωρίζω το σχολείο στηρίζει την λειτουργία του σε κανόνες.εγκυκλίους και νόμους ενώ υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδέων πάντα στα πλαίσο της νομιμότητας. .Ανώτερο όργανο είναι ο Σύλλογος καθηγητών και κανένας καθηγητής.Οφείλουν λοιπόν οι καθηγητές και όταν εκφράζουν την προσωπική τους άποψη να σέβονται τους νόμους και τους εγκυκλίους.Με ποιο δικαίωμα ένας καθηγητής εκφράζει και δημοσιοποιεί απόψεις προσωπικές αφήνοντας υπονοούμενα και αιχμές για δράσεις του σχολείου;Αλήθεια έχει αποδείξεις για αυτά που γράφει;Και αν είναι έτσι γιατί δεν τα έχει καταγγείλει προκειμένου να προστατεύσει τους μαθητές.Μπράβο στον Σύλλογο που πήρε αυτή την απόφαση διότι ο καθηγητής δημόσια εκφράστηκε για το σχολείο και τις δράσεις του και το σχολείο δημόσια έπρεπε να πάρει θέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το άρθρο του κ.Παπαδόπουλου αλλά, κυρίως, για την απάντηση του συλλόγου θέλω -αν μου επιτρέπεται- να δώσω μία συμβουλή: " τα εν οίκω μη εν δήμω ..." Θα είναι πιο καλό για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα είναι αυτό να το καταλάβει ο κ.Παπαδόπουλος!Να μην λασπολογεί το σχολείο και τους συναδέλφους του!

      Διαγραφή
    2. Καλό είναι να το καταλάβει και ο κ. Παπαδόπουλος και ο σύλλογος καθηγητών ο οποίος έδωσε δημοσιότητα στο θέμα.

      Διαγραφή
  8. Διάβασα και τα δύο άρθρα, είμαι μαθητής της Γ λυκείου και πιστεύω ότι ο κύριος Παπαδόπουλος, έχει πολύ λάθος διατύπωση. Το σχολείο μας υπολειτουργει από την αρχή της χρονιάς, νόμοι δεν τηρούνται, εγκύκλιοι επίσης δεν τηρούνται και είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό. Τώρα ο κύριος Παπαδόπουλος ορθώς είπε την άποψη του αλλα είχε πολλά κενά και ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ ως μαθητής γιατί δεν κάνεις μια καταγγελία ότι το σχολείο δεν εφαρμόζει τους νόμους;

      Διαγραφή
  9. Το γεγονός ότι μαθητής "παίρνει" μέρος στην αντιπαράθεσή σας είναι πολύ λυπηρό. Η δημόσια αντιπαράθεση είναι λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μαθητής.Απλά πίσω από την ανωνυμία ο κάθε ένας γράφει ότι θέλει.Ας γράψουν επώνυμα .Θα εκπλαγείς τότε.χαχαχαχα!.

      Διαγραφή
  10. Τα προγράμματα Ερασμους καθώς και οι εκδρομές απαιτούν πολύ δουλειά. Εμένα μου θυμίζει λίγο την ευχή "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα " .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που εκφράζει την άποψη του ανοιχτά και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει μιας και γνωρίζει πολύ καλά το τι ακριβώς συμβαίνει στο σχολικό σύστημα αφού είναι μέρος αυτού, πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή. Απαράδεκτο! από την άλλη πάλι το σχολείο προσβλήθηκε τόσο και έσπευσε άμεσα να διαχωρίσει τη θέση του? Ελπίζω ο άνθρωπος να είναι καλά και να μην έχουν προχωρήσει σε κάποια πράξη " παραδειγματικής τιμωρίας " . Πρέπει στην κοινωνία να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι με όλους, αυτό θα πει δημοκρατία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.