Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

6η ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα τον Μάρτιο στο ρεύμα– Τι θα γίνει τον Απρίλιο


Συνεχίζει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων αγορών της Ευρώπης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική μέχρι στιγμής το Μάρτιο διαμορφώνεται στα 73,84 ευρώ/MWh, που είναι η 6η ακριβότερη τιμή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Ακριβότερες από την ελληνική αγορά είναι η Ιταλική με 89,8 ευρώ/MWh, την αγορά της Μάλτας με 89,09 ευρώ/MWh,  της Ιρλανδίας με 85,45 ευρώ/MWh, της Ελβεταίας με 75,99 ευρώ/MWh και της Πολωνίας με 75,38 ευρώ/MWh.

Η απόσταση της ελληνικής αγοράς με τις πιο φθηνές αγορές της Ευρώπης είναι μεγάλη. Οι φθηνότερες αγορές είναι αυτές της Ιβηρικής όπου ισχύει ειδικό καθεστώς επιδότησης, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 18,79 ευρώ/MWh στην Ισπανία και στα 19,47 ευρώ/MWh στην Πορτογαλία. Ακολουθούν οι αγορές της Σουηδίας με 54,31 ευρώ/MWh, της Νορβηγίας με 57,96 ευρώ/MWh και της Ουκρανίας με 60,1 ευρώ/MWh. 

Τώρα η μέση τιμή των 73,84 ευρώ/MWh είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη χονδρική τιμή του Φεβρουαρίου η οποία ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh και παραμένει χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 93,02 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τα τιμολόγια του Απριλίου, η εικόνα μέχρι στιγμής είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο όταν και η μέση τιμή ήταν στα 10,6 λεπτά/KWh. Η τιμή του Μαρτίου ήταν πάνω από 20% χαμηλότερη από την τιμή του Φεβρουαρίου που ήταν στα 13,3 λεπτά/KWh.

Εάν ληφθεί υπόψη και η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου τότε φαίνεται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως το κόστος ρεύματος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή θα κινηθεί ανοδικά. Από τα χαμηλά των 23,066 ευρώ/MWh στις 23 Φεβρουαρίου, πλέον η τιμή του μπλε χρυσού έχει σκαρφαλώσει στα 26,049 ευρώ/MWh (τιμή Πέμπτης) ενώ χθες έφτασε να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 27 ευρώ/MWh.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.