Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Δήμος Πέλλας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ημέρα τιμής, αλλά και υπενθύμισης των πολλαπλών ρόλων της μέσα στην κοινωνία, καθώς και ημέρα έντονου προβληματισμού για την ισότητα μεταξύ των φύλων και της ισότιμης παρουσίας της στην εργασία, στο σπίτι, στην παιδεία, στις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς της.
Η Ημέρα της γυναίκας δεν είναι μια απλή γιορτή. Είναι μια αξία, η οποία πήρε σάρκα και οστά από τις ίδιες τις γυναίκες, όπου στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαμαρτυρήθηκαν για «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» με καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Μια διαμαρτυρία που εξελίχθηκε σ΄ ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία, θεσμικά το έτος 1952 όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. 
Στον Δήμο Πέλλας σήμερα επί συνόλου 35 δημοτικών Συμβούλων, η συμμετοχή των γυναικών είναι μόλις 5 στον αριθμό, ποσοστό 14 % που σίγουρα δεν είναι το επιθυμητό . Στον αντίποδα, όμως, το ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχει σημαντικά μεγάλο ποσοστό σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και συνεργατών, η βοήθεια των οποίων είναι υπερπολύτιμη σε καθημερινή βάση . 
Αν και έχουν γίνει πολλά βήματα σε παγκόσμιο επίπεδο προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι αναγκαίο να μείνουν οριστικά στο παρελθόν παλαιές νοοτροπίες, βαθιά ριζωμένες διακρίσεις, άσκοποι ανταγωνισμοί, εργασιακές και κοινωνικές ανισότητες.
Μέσα στις οικογένειες, και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης, όχι μόνον δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά έχουν αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Χρειάζεται να μάθουν όλοι να σέβονται τη γυναίκα ως Άνθρωπο και όχι μόνο ως ρόλο. Η 8η Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί μια ημέρα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης. Μια ημέρα που μας θυμίζει ότι, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη βήματα και με ταχείς ρυθμούς. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, προσθέτοντας ο καθένας, το δικό του λιθαράκι.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες του Δήμου Πέλλας!
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.