Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρώτη η Ελλάδα στην παραγωγή βαμβακιού στην ΕυρώπηΤο βαμβάκι, μία από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της Ελλάδας κατατάσσει τη χώρα πρώτη παραγωγό στη γηραιά ήπειρο και τη θέτει στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγή προϊόντος.

Η υψηλή ποιότητα και η τεχνογνωσία, που έχει αναπτυχθεί σε συνδυασμό με κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες καθιστούν το ελληνικό βαμβάκι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αν και η στρεμματική καλλιέργεια το 2023 κατέγραψε μείωση 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η βαμβακοκαλλιέργεια όμως έρχεται αντιμέτωπη με την κλιματική κρίση. Το βαμβάκι αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή για τον Έλληνα παραγωγό το 2023 να κυμαίνεται από 55 έως 60 λεπτά το κιλό, μειωμένη αρκετά από το 1 ευρώ, που είχε σκαρφαλώσει το 2022. Το 90% της παραγωγής βαμβακιού εξάγεται με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα να επηρεάζουν αρνητικά.

Το ευρωπαϊκό βαμβάκι έχει μεγάλη ζήτηση από την αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης υφασμάτων.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.