Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εφορία: Οι αλλαγές στα νέα φορο-έντυπα της δήλωσης και οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί


Με νέους κωδικούς για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και περισσότερους προσυμπληρωμένους κωδικούς για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις σχεδιάζονται τα  έντυπα της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Στην ΑΑΔΕ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» τις διαδικασίες για την πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης από την ΑΑΔΕ για  μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 δεν απέκτησαν εισοδήματα από άλλες πηγές. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι οι οποίοι απαλλάσσονται από το «βάσανο» της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης, το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να τσεκάρουν τα στοιχεία της δήλωσης. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου, θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ.

Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα δουν φέτος οι φορολογούμενοι να  είναι  προσυμπληρωμένοι είναι οι εξής:

1.  Στοιχεία για συνταξιούχους.  Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος  για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.
2.  Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322
3.  Φόροι που έχουν παρακρατηθεί. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.
4.  Τόκοι καταθέσεων
5.  Φόροι από τόκους
6.  Στοιχεία για τις κατοικίες (τεκμήριο διαβίωσης)
7.  Στοιχεία για αυτοκίνητα (τεκμήριο διαβίωσης)
8.  Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο διαβίωσης)
9.  Αποπληρωμή δανείων – καρτών
10.  Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα
11.  Εξαρτώμενα τέκνα
12. Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια

Νέοι κωδικοί για επαγγελματίες
Νέοι κωδικοί εισάγονται φέτος στο έντυπο Ε3 το οποίο αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων.  Οι νέοι κωδικοί θα συνδέονται με τις  αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023.  Συγκεκριμένα στο έντυπο Ε3,  θα προστεθούν νέοι κωδικοί με στόχο να προσδιοριστεί  το καθαρό φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών με βάση το νέο τεκμαρτό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν κωδικοί για:

–   Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.
–   Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.
–   Το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.
–   Να δηλώσουν οι φορολογούμενοι εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης  (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.).
–   Να δηλώσει  εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.
-   Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό, πως επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

ot.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.