Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το Facebook μπορεί να πέσει, το Bitcoin ποτέ



Την Τρίτη, γύρω στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε ένα παγκόσμιο μπλακάουτ στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta. Facebook, Instagram και Messenger έπαψαν να λειτουργούν για ώρες, καθώς δισεκατομμύρια χρήστες αδυνατούσαν να συνδεθούν με τους λογαριασμούς τους.

Όπως ανάφεραν από το… ανταγωνιστικό X (πρώην Twitter), οι τεχνικοί της εταιρείας δούλευαν πάνω στο πρόβλημα. 

Ο Έλον Μασκ, μεγαλομέτοχος πλέον του X, δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευτεί με νόημα, επισημαίνοντας το πρόβλημα. Δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X, αναφέροντας πως «Αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα, είναι γιατί οι server μας λειτουργούν». 

Όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τίποτε άλλο από προγράμματα (software). Όπως προγράμματα είναι η μηχανή αναζήτησης της Google και το YouTube. Με προγράμματα λειτουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους οι τράπεζες. Τα συστήματα πληρωμών σε εμπορικές και κεντρικές τράπεζες.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα προγράμματα; Υπάρχουν στιγμές που παύουν να λειτουργούν. Όπως οι πλατφόρμες του Meta. Παγώνουν. Στην καλύτερη περίπτωση προσωρινά, στη χειρότερη για πάντα. Ή επανέρχονται αφού πρώτα έχει υπάρξει μεγάλη ζημιά.

Για ποιο λόγο μάς αφορά το πρόβλημα; Επειδή το δίκτυο του Bitcoin είναι ένα πρόγραμμα και αυτό. Μόνο που διαφέρει από τα υπόλοιπα: δεν «πέφτει» ποτέ. Πράγματι, ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του δικτύου Bitcoin είναι το λεγόμενο uptime. Ο όρος uptime στους υπολογιστές προσδιορίζει το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένα σύστημα παραμένει σε λειτουργία, δηλαδή λειτουργεί σωστά. Αντίθετα, ο χρόνος διακοπής (downtime) προσδιορίζει τις στιγμές που δεν λειτουργεί, λόγω αστοχιών, συντήρησης ή άλλων αιτιών.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:


euro2day.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Είναι η αρχιτεκτονική του blockchain το οποίο του δίνει ανθεκτικότητα. Είναι αποκεντρωμένη καθώς βασίζεται σε δεκάδες χιλιάδες κόμβους οι οποίοι εκτελούν και επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές.
    Γενικά αποκεντρωμένα μοντέλα τα οποία είναι και περισσότερο "δημοκρατικά" στον τρόπο λειτουργίας τους εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με κεντρικοποιημένα που λειτουργούν σε μερικές δεκάδες datacenters. Είναι μια καλή αφορμή για να αντιληφθούμε ότι αυτοί οι τρόποι οργάνωσης ενός πληροφοριακού συστήματος μπορούν να δώσουν το έναυσμα για έναν δημοκρατικότερο και πιο δίκαιο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.