Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed - Διατηρεί την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις το 2024



Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, όπως και ανέμενε η αγορά, στο εύρος του 5,25% με 5,5% όπου βρίσκονται από το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η Fed ανέφερε ότι δεν αναμένει μείωση των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%. "Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος".

Μαζί με την απόφαση, οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν όμως ότι "βλέπουν" - όπως και στην προηγούμενη εκτίμηση - τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) μέχρι το τέλος του 2024, οι οποίες θα είναι οι πρώτες μειώσεις από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020. Σημειώνεται ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων είναι το υψηλότερο των τελευταίων 23 και πλέον ετών.

Οι προοπτικές για τρεις περικοπές επιτοκίων προέκυψαν από το "dot plot" της Fed, έναν προσεκτικά παρακολουθούμενο πίνακα ανώνυμων προβλέψεων από τους 19 αξιωματούχους που απαρτίζουν τη FOMC. Το διάγραμμα δεν παρέχει καμία ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων.
Το "dot plot" δείχνει στο μεταξύ και τρεις περικοπές το 2025 - μία λιγότερη από ότι έβλεπε τον Δεκέμβριο. Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις μειώσεις το 2026 και στη συνέχεια άλλες δύο στο μέλλον μέχρι τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο 2,6%, κοντά σε αυτό που οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι το "ουδέτερο επιτόκιο" που δεν είναι ούτε τονωτικό ούτε περιοριστικό.

Οι αξιωματούχοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος και τώρα βλέπουν την οικονομία να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 2,1%, από 1,4% που ήταν η εκτίμηση του Δεκεμβρίου. Η πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας μετακινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση στο 4%, ενώ η πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό αυξήθηκε στο 2,6%, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από πριν, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από το πιο πρόσφατο επίπεδο του 2,8%. Το ποσοστό ανεργίας για τον Φεβρουάριο ήταν 3,9%.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.