Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πειραματικό χάπι απώλειας βάρους είναι δυο φορές πιο αποτελεσματικό από το OzempicΈνα νέο πειραματικό χάπι απώλειας βάρους αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από τα Ozempic και Wegovy, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής δοκιμής. Στην κλινική δοκιμή της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με μέσο βάρος 89 κιλά, όσοι έλαβαν τη δραστική ουσία αμυκρετίνη (amycretin), έχασαν το 13% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα τριών μηνών, δηλαδή περισσότερα από το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με το Ozempic. Όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο έχασαν το 1% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Προηγούμενες δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι τα φάρμακα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk οδηγούν σε απώλεια περίπου 6% του σωματικού βάρους κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της αμυκρετίνης.

Η τεράστια δημοτικότητα αυτής της νέας γενιάς φαρμάκων που ονομάζονται GLP-1 αγωνιστές έχει ήδη καταστήσει τη Novo Nordisk την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, ακόμη και όταν η συντριπτική ζήτηση έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις αποθεμάτων. Έχει διαπιστωθεί ότι οι αγωνιστές GLP-1 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία – αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως δείχνουν οι μελέτες. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν να παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα, ανακτούν σε μεγάλο βαθμό το βάρος που είχαν χάσει.

Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη– όπως το Ozempic, το Wegovy και το Mounjaro- η αμυκρετίνη είναι μια από του στόματος θεραπεία. Η εν λόγω δραστική ουσία μιμείται την ορμόνη GLP-1 του εντέρου που μειώνει την όρεξη αλλά και μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται αμυλίνη.

«Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι λίγο πιο συναρπαστική, σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε», δήλωσε στο New Scientist ο Ντάνιελ Ντράκερ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Novo Nordisk, Μάρτιν Χολστ Λανγκ δήλωσε σε εκδήλωση για τους επενδυτές ότι η αμυκρετίνη έχει «τη δυνατότητα να παρουσιάσει την ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με το CagriSema», ένα παρόμοιο φάρμακο της εταιρείας που στοχεύει στην αμυλίνη.

Τα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή μιας ενέσιμης μορφής της αμυκρετίνης αναμένονται κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η εταιρεία θα εξετάσει στη συνέχεια ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα περαιτέρω ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Λανγκ. Η εταιρεία ελπίζει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Πηγή: Science Alert
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.