Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε εξέλιξη οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Κεντρική Μακεδονία


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, πιο νωρίς από άλλες χρονιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που ευνοούν τις εκκολάψεις των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, στις 5 Μαΐου όλα τα συνεργεία που πραγματοποιούν ψεκασμούς θα βρίσκονται στο πεδίο και θα ξεκινήσουν τη συλλογή δεδομένων. 
    «Η διαφορά με προηγούμενες χρονιές είναι ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας για τα δεδομένα του μήνα Απρίλη ενώ γενικά είχαμε θερμό χειμώνα και οι θερμοκρασίες πλέον είναι υψηλές για την εποχή. Έχουμε διανύσει ήδη μια εβδομάδα όχλησης και προβλέπεται άλλη μία ενώ στη συνέχεια τα επίπεδα της όχλησης θα μειωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. 
    Σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα κουνούπια, επισήμανε ότι αυτό εξαρτάται από τις βροχές. «Αυτή τη στιγμή τα νερά βρίσκονται σε χαμηλή στάθμη και δεν έχουμε προνύμφες. Την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη προβλέπεται ένα κύμα βροχών και αν σημειωθούν μεγάλες βροχοπτώσεις τότε η κατάσταση θα αλλάξει. Διαφορετικά τα χαμηλά επίπεδα όχλησης θα διατηρηθούν σίγουρα για έναν μήνα» πρόσθεσε. 
    Σε ό,τι αφορά την περίοδο του καλοκαιριού και τα επίπεδα του ιού του Δυτικού Νείλου διευκρίνισε ότι «το καλοκαίρι είναι πιθανό να ξεκινήσει με λίγο μεγαλύτερες αφθονίες του κουνουπιού Culex, του είδους που ενέχεται στον ιό. Παράλληλα και ο ίδιος ο ιός, ο μολυσματικός παράγοντας, σίγουρα πάει καλύτερα όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα». «Αυτό μας δημιουργεί μια ανησυχία. Παρόλα αυτά στήνουμε τα δίκτυά μας και στα τέλη Ιουνίου θα έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη, αφού ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο αιμοληψιών στα πουλερικά στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε. 
    Αναφερόμενος στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καταπολέμηση των κουνουπιών σημείωσε ότι οι απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτές έχουν υπερκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
    Σημειώνεται ότι σήμερα, στην νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, με τη συμμετοχή στελεχών των διευθύνσεων δημόσιας υγείας και αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας και από τις επτά περιφερειακές ενότητες. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.