Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημοτικός Σύμβουλος της Βέροιας ζητά να διατεθούν ροδάκινα και νεκταρίνια σε σχολεία της Ημαθίας, Πέλλας & Πιερίας


Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας Χρήστος Μακρίδης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους Δήμους Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας 
για την χορήγηση πίστωσης προς αυτούς, για την αγορά και δωρεάν διάθεση ποσοτήτων Ροδάκινων και Νεκταρινιών της φετινής παραγωγικής περιόδου (2024) σε σχολεία, δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ κλπ.
Η επιστολή έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βέροιας
Στα πλαίσια του Άρθρου 7 του ν.5056/2023 παρ. 2 και της υπ’ αρίθμ. 98/2024 Εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών, σας καλώ, να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων κατά την συνεδρίαση της 29ης Απριλίου 2024 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας το κατωτέρω υποβληθέν από εμού Θέμα:
Θέμα: Ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Δήμο Βέροιας στην από κοινού παρέμβαση με όλους τους Δήμους των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας στην Κυβέρνηση για την χορήγηση πίστωσης προς αυτούς, για την αγορά και δωρεάν διάθεση ποσοτήτων Ροδάκινων και Νεκταρινιών της φετινής παραγωγικής περιόδου (2024) σε σχολεία, δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ κλπ.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κύριε Δήμαρχε,
Κατά την προεκλογική περίοδο παρουσιάσατε στο πρόγραμμα σας 7 Άξονες Δράσεων για την επόμενη 5ετία στους οποίους θα κινηθείτε ως Δημοτική Αρχή αν οι πολίτες τις Βέροιας και όλου του Δήμου σας επέλεγαν ως Δήμαρχο την 8η Οκτωβρίου. Ε λοιπόν σας επέλεξαν και σας έδωσαν ένα μεγάλο ποσοστό εκλογής και ήρθε η ώρα να υλοποιήστε ότι τους υποσχεθήκατε.
Στον 2ο Άξονα του προγράμματος σας με τίτλο «ΙΣΧΥΡΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στην πρώτη μόλις παράγραφο αναφέρετε ότι : Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την τοπική οικονομία καθώς η περιοχή μας έχει αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες σε κορυφαίο παραγωγό αγροτικών προϊόντων ενώ είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στην παραγωγή βόειου κρέατος πανελλαδικά.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η προσπάθεια μας για στήριξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και στοχευμένο σχέδιο δράσης για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη.
Βρισκόμαστε κ. Δήμαρχε μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη της παραγωγικής περιόδου των ροδάκινων και των νεκταρινιών και όλα δείχνουν μέχρι τώρα ότι οι ποσότητες των
παραπάνω προϊόντων θα είναι κάτι παραπάνω από τεράστιες με αποτέλεσμα να υπάρξουν αδιάθετες ποσότητες είτε ροδάκινων είτε νεκταρινιών. Συνέπεια αυτού του γεγονότος και της αναμενόμενης πτώσης της τιμής θα είναι αναπόφευκτα η μείωση του ήδη μειωμένου εισοδήματος του αγρότη-παραγωγού του δήμου μας και αν ληφθεί υπόψη η αύξηση του κόστους παραγωγής, υπό το βάρος του οποίου στενάζει ο πρωτογενής τομέας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες, γιατί όχι και από την πλευρά του Δήμου μας. Η παραπάνω ενέργεια εκτός του ότι θα στηρίξει τους παραγωγούς, θα αναδείξει και την κοινωνική ευαισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε δομές προσφύγων ή άλλες κοινωνικές δομές όπως γηροκομεία ή στα συσσίτια των μητροπόλεων.
Άμεσα να προγραμματισθεί συνάντηση όλων των Δημάρχων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας με θέμα την συνάντησή με την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας για την λήψη αποφάσεων στήριξης του εισοδήματος των ροδακινο-παραγωγών στην φετινή παραγωγική περίοδο.
Άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού των ανωτέρω Νομών, σε σχολεία και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στα πλαίσια των μέτρων Ευρωπαϊκών Κανονισμών που λήφθηκαν και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο της υπερπαραγωγής και της αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία κλπ.
Επιπλέον προτείνω την ίδρυση αυτοτελούς Γραφείου Οικονομικής Ανάπτυξης υπό την εποπτεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θα είναι αρμόδιο για την προστασία και ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής στην περιοχή του Δήμου, την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου για την βελτίωση των μεθόδων εργασίας, της ασφάλειας και της υγιεινής και την καλύτερη οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την παρακολούθηση, αδειοδότηση και εποπτεία των εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Δήμου, την προστασία του καταναλωτή, την προώθηση της απασχόλησης και την εφαρμογή ενεργειών τουριστικής ανάπτυξης. Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες του Γραφείου στα πλαίσια της αποστολής του θα καθορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και από τις ισχύουσες διατάξεις Νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων .

Βέροια, 24 Απριλίου 2024
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.