Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ενδοοικογενειακή βία: Δομές φιλοξενίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση – Προανάκριση ακόμα και χωρίς μήνυση – Όλο το νέο σχέδιοΣε συμπληρωματικές παρεμβάσεις και δράσεις στο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατέληξε η σύσκεψη – τηλεδιάσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με ανώτατους αξιωματικούς, διοικητές τμημάτων, προϊσταμένους ενδοοικογενειακής βίας και 2.500 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες η 28χρονη έπεσε νεκρή έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, καθώς καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν λάθη και παραλείψεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. το μοιραίο βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤNews και του Γιώργου Γεραφέντη θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας  για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση.

Για πρώτη φορά στο εγχείρημα αυτό, θα βοηθήσει και η Εκκλησία που θα παραχωρήσει κτίρια για να φιλοξενούνται θύματα, ενώ θα συνεχιστεί και η συνεργασία με ΜΚΟ, όπου επίσης φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.
 
Με αφορμή όσα έγιναν στο Α.Τ Αγίων Αναργύρων ο υπουργός τόνισε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και ζήτησε από τους τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης να αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό τα θύματα.
 
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια είπε ο υπουργός.
 Ζήτησε από τους διοικητές των τμημάτων ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στο δράστη, λόγω του αυτεπαγγέλτου οφείλουν να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση.
 
Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής  βίας:
 
1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.                                           
2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
 
3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού                                                             
 
4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
 
Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.
 
Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς «να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων». «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει  ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.