Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας για Περιφερειακές Έδρες Αριδαίας-Σκύδρας (δικαστικός χάρτης)Σε συνέχεια του Ψηφίσματος της 26ης Ιανουαρίου 2024 ο Δικηγορικός Σύλλογος 
Έδεσσας, μετά από Γενική Συνέλευση των μελών του στις 11 Απριλίου 2024, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Παρότι με θεσμικό τρόπο είχε μεταφέρει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αδήριτη ανάγκη να οριστούν Περιφερειακές Έδρες του Κεντρικού Πρωτοδικείου Έδεσσας σε Αριδαία (Αλμωπία) και Σκύδρα, αυτό δε περιλαμβάνεται στο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας τονίζει πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθ’ ολοκληρία Παραμεθόριας και Προβληματικής Π.Ε. Πέλλας, δυνάμει του άρθρου 42 Ν.3536/2007 αλλά και ειδικότερα των τέως επαρχιών Αλμωπίας και Έδεσσας δυνάμει του άρθρου 24 Ν. 1892/1990, συνηγορούν στο να λειτουργήσουν περιφερειακές έδρες στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Έδεσσας.

Ως προς την Περιφερειακή Έδρα στην Αριδαία πληροί η περίπτωση του δικαστηρίου Αλμωπίας σωρευτικά όλες τις ταχθείσες διαζευκτικές προϋποθέσεις της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας: α) αρ. δικογράφων & αποφάσεων και πράξεων που ήδη από τον 3ο 2024 και παρά την αποχή έχει επιτύχει, πολλώ δε μάλλον την περίοδο 2017-2023, β) υποδομή υφιστάμενου κτιρίου με στεγαστικό κόστος από την τοπική αυτοδιοίκηση, γ) ακριτική/προβληματική/ορεινή περιοχή της Μακεδονίας ως η αποκλεισμένη παραμεθόριος και ταυτόχρονα ο 3ος αυτόνομος διοικητικός και οικονομικός πόλος της Πέλλας, δ) εθνικοί λόγοι, με αντιμετώπιση της ανακίνησης δήθεν «σλαβικού» ζητήματος, ε) γεωγραφικοίπληθυσμιακοί λόγοι (30 χιλιάδες κάτοικοι σε διακριτή-αυτόνομη από τον υπόλοιπο νομό περιοχή), στ) πλήθος επαγγελματιών του κλάδου (40 δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιμελητές), και ζ) αποσυμφόρηση του ελλιπούς υλικοτεχνικά δικαστικού καταστήματος του Κεντρικού Πρωτοδικείου Έδεσσας.
Ωστόσο ακόμα και αν υποθετικά δεν πληρούσε το δικαστήριο Αριδαίας τις άνω προϋποθέσεις, ο «Βασικός Κανόνας ΙΙ» του σχεδίου νόμου πως «ΣΥΝΟΡΑ ΔΕ ΘΙΓΟΝΤΑΙ», καθιστά εκ των ουκ άνευ την ανάγκη δημιουργίας Περιφερειακής Έδρας στην Αριδαία.

Ως προς την Περιφερειακή Έδρα στην Σκύδρα το δικαστικό κατάστημα Σκύδρας αποτελεί το μόνο ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Π.Ε. Πέλλας (τριών ορόφων, δύο ακροατηρίων και πολλών γραφείων), άρα τα λειτουργικά του έξοδα είναι αμελητέα. Η γεωγραφική θέση της πόλης της Σκύδρας στο κέντρο της Πέλλας, σε συνδυασμό
με τις ακμαίες βιομηχανίες που εδράζονται στην περιοχή και τις πολλές νεοεισαχθείσες
κτηματολογικές διαφορές λόγω λειτουργίας του Κτηματολογίου από 13.12.2021, αυξάνει τον
όγκο των υποθέσεων και αποσυμφορίζει το Κεντρικό Πρωτοδικείο που έως τη λειτουργία νέου
κτιρίου δε δύναται να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο. Στην
πόλη λειτουργούν 20 νομικά γραφεία αλλά και σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες (Τελωνείο,
Περιφερειακής Ενότητας) και αποτελεί αξιολογότατο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της
περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ (Αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δημάρχους Π.Ε. Πέλλας, Επιμελητήριο-Εμπορικούς Συλλόγους, Επιστημονικούς Συλλόγους, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις) να εμμένουν στην ανάγκη τήρησης τόσο των δεσμεύσεων του Υπουργείου της 23ης Ιανουαρίου 2024, όσο και της εφαρμογής του
Βασικού Κανόνα ΙΙ του νομοσχεδίου της 10ης Απριλίου 2024: «Σύνορα δε θίγονται». Σύνορα
είναι όλη η Πέλλα και ιδίως οι επαρχίες Αλμωπίας και Έδεσσας. Πέραν τούτων πληροί η
περίπτωση των δικαστικών σχηματισμών Αριδαίας και Σκύδρας τις προϋποθέσεις της
Παγκόσμιας Τράπεζας για τη δημιουργία Περιφερειακών Εδρών. Άλλως έως και την
αποπεράτωση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας το υφιστάμενο δικαστικό κατάστημα
είναι παντελώς ανεπαρκές για την ανάληψη της δικαστηριακής ύλης των πρώην Ειρηνοδικείων
Αλμωπίας και Σκύδρας.

Καλούμε επίσης τους θεσμικούς φορείς της Πέλλας να εντείνουν τις προσπάθειές τους ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ και να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και ΣΚΥΔΡΑΣ σε Περιφερειακή Έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου ΕΔΕΣΣΑΣ.
Όπως αναβαθμίζονται όλα τα άλλα παραμεθόρια δικαστήρια (Κόνιτσα, Αμύνταιο, Σιδηρόκαστρο, Διδυμότειχο), όπως αναβαθμίζονται όλα τα μικρότερα ή ίσου μεγέθους Περιφερειακά Δικαστήρια στη Μακεδονία (Ν.Μουδανιά, Λαγκαδάς, Νάουσα, Πτολεμαϊδα, Ροδολίβος) έτσι να γίνει και με την Αριδαία και Σκύδρα. Όπως άλλοι νομοί -πέραν του παραμεθόριου Έβρου- της ενδοχώρας διατηρούν 3 και 4 δικαστήρια στην επικράτειά τους
(Καβάλα, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία,
Λακωνία, αλλά και σε Λασίθι, Λέσβο, Σάμο Εύβοια) έτσι πρέπει να οριστεί και στην Πέλλα.
Διαφορετικά πρόκειται για ανεπίτρεπτη παραβίασης της συνταγματικής αρχής της
Ισότητας, της Προστασίας της Παραμεθορίου και Εύλογης Εμπιστοσύνης προς τη
Διοίκηση.
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κατέρχονται σε καθολική αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους επ’ αόριστον. Το ΔΣ του ΔΣΕ συντονίζει τις επερχόμενες και κλιμακούμενες δράσεις του Συλλόγου.Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Τζάμπα λένε ο νέος βουλευτής εξετέθει με αυτό που έγραψε #Δεσμευτικαμε το κάνουμε πράξη #, αφού όπως λένε ακολούθησε με αντιγραφή τον Καρασμάνη . Κρίμα που το θεωρούμε έξυπνο και πονηρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.