Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου...» - 11 συµβουλές πριν από τη µεγάλη ώρα των Πανελλαδικών


«Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου...»
11 συµβουλές πριν από τη µεγάλη ώρα

Του Προέδρου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Πέλλας- Κιλκίς, 
Κώστα Αθανασιάδη 

Όλοι οι µαθητές και οι µαθήτριες θα πρέπει να έχουν κατά νου πως µέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων τους δίνεται η δυνατότητα να επιτύχουν έναν από τους στόχους τους, από τους πολλούς που θα έχουν και µετέπειτα στη ζωή τους. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι µια διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους. Η αξία του κάθε παιδιού και του κάθε ανθρώπου είναι αυθύπαρκτη και αναµφισβήτητη. Τα σηµεία όπου θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους είναι τα εξής:
-Την ώρα των εξετάσεων οι µαθητές θα πρέπει να διαβάζουν τις εκφωνήσεις των θεµάτων αργά και προσεκτικά. Μία και µόνο λέξη που µπορεί τυχόν να προσπεράσουν κατά την ανάγνωση µπορεί να αλλοιώσει το συνολικό νόηµα.
-Καλό θα είναι να ξεκινούν από τα εύκολα θέµατα και να πηγαίνουν στη συνέχεια στα πιο σύνθετα. Αν ξεκινήσει κανείς από τα θέµατα που τον δυσκολεύουν, κινδυνεύει να σπαταλήσει πολύ χρόνο σε αυτά και να µην προλάβει στο τέλος να απαντήσει ούτε και σε αυτά που θεωρούσε εύκολα.
- Χρειάζονται προγραµµατισµένες επαναλήψεις και οι µαθητές δεν θα πρέπει να αφήνουν πολύ καιρό να περνάει για να ασχοληθούν µε κάποιο µάθηµα. Ιδανικά, θα πρέπει να µελετούν δύο διαφορετικά µαθήµατα την ηµέρα.
- Οι γονείς ειδικά την περίοδο αυτή θα πρέπει να τους συµπεριφέρονται απολύτως φυσιολογικά, όπως ακριβώς και το προηγούµενο διάστηµα. Θα πρέπει να φροντίζουν να επικρατεί στο σπίτι ένα κλίµα ηρεµίας και να µη µεταφέρουν άθελά τους το δικό τους άγχος στα παιδιά.
- Όταν τελειώνει η εξέταση ενός µαθήµατος, θα πρέπει να επικεντρώνονται απευθείας στο επόµενο, καθώς για το µάθηµα που προηγήθηκε δεν µπορεί πλέον να αλλάξει κάτι.
- Προσοχή στην εικόνα του γραπτού. Ένα ευανάγνωστο γραπτό, το οποίο ξεχωρίζει για την ευκρίνειά του, είναι καλά διατυπωµένο, χωρίς ορθογραφικά/συντακτικά λάθη, προδιαθέτει θετικά τον αναγνώστη και πιθανότατα να του προσθέσει µονάδες στη συνολική βαθµολογία.
- Μέχρι και την τελευταία στιγµή θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις λεπτοµέρειες, καθώς έστω και κάτι φαινοµενικά ασήµαντο ενδεχοµένως να είναι η αιτία να βρεθούν εντός ή εκτός της σχολής που επιθυµούν.
- Αν δυσκολευτούν σε κάποιο θέµα και διαπιστώσουν ότι δεν µπορούν να το λύσουν στο προβλεπόµενο διάστηµα, θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόµενο, να µη σπαταλήσουν περισσότερο χρόνο και να επανέλθουν σε αυτό προς το τέλος της εξέτασης.
- Περιορισµένη χρήση του προχείρου. Καλό θα είναι να µην απαντούν όλα τα θέµατα στο πρόχειρο, καθώς µπορεί να µην τους φτάσει ο χρόνος να ταψεταφέρουν στο γραπτό τους.
- Το βράδυ πριν από τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα πρέπει να φροντίσουν να κοιµηθούν νωρίς, ούτως ώστε το επόµενο πρωί να είναι ξεκούραστοι και µε καθαρό µυαλό να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος συµβάλλει στην πνευµατική διαύγεια.
- Κατά την προσέλευση στο σχολείο πριν από την έναρξη των εξετάσεων καλό θα ήταν να αποφεύγονται συζητήσεις και σενάρια µεταξύ των συµµαθητών για πιθανά θέµατα. Η τακτική αυτή µόνο άγχος µπορεί να προσδώσει και τίποτε άλλο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!

Κώστας Αθανασιάδης, 
Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Πέλλας- Κιλκίς
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Θερμά συγχαρητήρια κύριε!! Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους τους μαθητές και γονείς. Εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία καθώς και συμβουλές που πιθανόν να βοηθήσουν τους εξεταζόμενους. Καθοδηγεί κατά κάποιο τρόπο τους γονείς ώστε να μην επιβαρύνουν με άγχος τα παιδιά τους. Εύχομαι ολόψυχα σε όλα τα κορίτσια και αγόρια που αυτήν την χρονική στιγμή βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης της ζωής και καριέρας τους τα καλύτερα. Να προσέχουν την ηρεμία τους, να διαχειριστούν το στρες τους και να σκέφτονται θετικά. Η ζωή σας παιδιά μου τώρα αρχίζει και με την προσπάθεια που καταβάλατε δεν μπορεί να σας σταματήσει τίποτα και κανένας. "ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ" " ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ" " ΕΥΧΕΣ ΕΚΠΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ & ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ". ($$$)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι κοντά 50 ετών. Έχω μεγαλώσει σε ένα σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο που με έχει μάθει να σκέφτομαι ανταγωνιστικά. Να βγάζω μεγαλύτερους βαθμούς ώς άτομο, σε σχέση με τους συμμαθητές μου. Έδωσα πανελλαδικές όπου πάλι έπρεπε να ξεπεράσω κάποιους άλλους. Ποτέ δεν έμαθα να συνεργάζομαι για να επιτυγχάνω ομαδικά συνεργατικούς στόχους. Πάντα στόχος ήταν η ανταγωνιστική ατομική προσπάθεια. Συνέχισα στη δουλειά μου που και εκεί πρέπει να έχω το τσεκούρι πίσω από την πλάτη μου για να μη μου φάνε τη δουλειά ή να μην τη χάσω. Το συμπέρασμα μου στα 50 είναι ότι αν δεν μάθουμε στα παιδιά μας να συνεργάζονται αντί να ανταγωνίζονται, θα καταλήξουν να είναι μοναχικοί λύκοι σε αγέλες που θα τρώνε τα ελάχιστα πρόβατα που έχουν απομείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πικρή αλήθεια είναι πως οι πανελλαδικές ότι και να λέμε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη μας.Το … μικραίνουμε για να μειωθεί το άγχος αλλά οι εξετάσεις πολλές φορές σε καθορίζουν ΕΦ όρου ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.