Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι αλλάζει στις συντάξεις για όσους βγουν το 2025



Αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. Οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από το 2025 και μετά θα αυξάνονται με τον δείκτη μεταβολής μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Ο δείκτης μεταβολής μισθών θα αντικαταστήσει από το 2025  την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών που θα παραμείνει για να αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμοι μισθοί από το 2002 ως και το 2024.
Οι ασφαλισμένοι που θα αρχίσουν να αποχωρούν από το 2025 θα έχουν δυο τρόπους για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους ως εξής:

1.Οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 ως και το 2024 θα αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους.

2. Οι συντάξιμες αποδοχές από το 2025 μετά θα αυξάνονται με το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.

Μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη
Ο νέος δείκτης μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες ανταποδοτικές συντάξεις, αν οι μισθοί αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. 

Στην πράξη από το 2025 για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, θα λαμβάνεται υπόψη η μέση αύξηση των μισθών όλων των εργαζομένων για το προηγούμενο έτος, ενώ η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών βάσει πληθωρισμού θα παραμείνει για τις συντάξιμες αποδοχές ως και το 2024.
Αν το 2024 η μέση αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας, από τον εργάτη ως τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρίας είναι 4%, τότε και οι συντάξιμες αποδοχές όσων αποχωρήσουν το 2025, θα αυξηθούν κατά 4% πέραν του ποσοστού αύξησης που πήρε ο κάθε εργαζόμενος στις αποδοχές του. 

Για το 2024 η μέση αύξηση των μισθών εκτιμάται γύρω στο 4% ενώ ο πληθωρισμός κάτω από 3%. Με αυτή τη διαφορά της μιας μονάδας, τα κέρδη στη σύνταξη για όσους περιμένουν να βγουν το 2025, θα είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη που θα έχουν όσοι αποχωρήσουν φέτος.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα μπει σε λειτουργία μόλις η ΕΛΣΤΑΤ καταφέρει να ετοιμάσει και τον αντίστοιχο μαθηματικό τύπο.

Ο δείκτης μισθών προβλέφθηκε στον νόμο 4287/2016 και μετέπειτα στον νόμο 4670/2020 με αρχικό στόχο να εφαρμοστεί από το 2021. Η ΕΛΣΤΑΤ όμως είχε επικαλεστεί τότε αδυναμία εξαγωγής των στοιχείων που θα έβγαζαν τον νέο δείκτη με το ποσοστό μεταβολής των μισθών στο σύνολο της οικονομίας και έτσι δόθηκε παράταση στην τιμαριθμοποίηση των συντάξιμων αποδοχών ως το 2024.

Αυτές τις μέρες, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, συγκροτείται η επιτροπή που θα δημιουργήσει τον δείκτη μισθών. Η επιτροπή αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της ΕΛΣΤΑΤ. 

Εκτός από τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, με τον δείκτη μεταβολής μισθών θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών και στις εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. 

capital.gr


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.