Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίσκεψη της Τζάκρη στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές του Δήμου Αλμωπίας (φωτο)



Επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές του Δήμου Αλμωπίας (Πρόμαχοι, Βορεινό, Νεοχώρι, Φιλώτεια, Φούστανη, Θηριόπετρα, Νερόμυλοι)

Κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις

Η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2024, επισκέφτηκε τα χωριά του Δήμου Αλμωπίας που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις 22 Μαΐου 2024. Το χαλάζι το οποίο έφτασε ακόμη και σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσε σημαντική ζημιά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν μέχρι και ποσοστό 100%. Η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στους Προμάχους, στο Βορεινό, στο Νεοχώρι, στη Φιλώτεια, στη Φούστανη, στη Θηριόπετρα, στους Νερόμυλους όπου έγινε αποδέκτης της απόγνωσης των παραγωγών διότι ενώ έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εξόδων για τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, λίγο πριν τη συγκομιδή, η έντονη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτε όρθιο.

Με δεδομένο ότι το εισόδημα των παραγωγών συνεχίζει να μειώνεται και παράλληλα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ καθυστερεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια, η κ. Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά σχετικά με τις προθέσεις του:

1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και

2. Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Αναλυτικά η Ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ζημιές σε καλλιέργειες του Δήμου Αλμωπίας (Πρόμαχοι, Βορεινό, Νεοχώρι, Φιλώτεια, Φούστανη, Θηριόπετρα, Νερόμυλοι) από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 22 Μαΐου 2024»

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης 22/5/2024 πολλά χωριά στο νομό Πέλλας προκαλώντας ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή πολλών καλλιεργειών.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, σε εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στους Προμάχους, στο Βορεινό, στο Νεοχώρι, στη Φιλώτεια, στη Φούστανη, στη Θηριόπετρα, στους Νερόμυλους κλπ, δέχθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλους όγκους από πυκνό χαλάζι. Το χαλάζι έφτασε ακόμη και σε μέγεθος καρυδιού και οι ζημίες που προκλήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν μέχρι και ποσοστό 100%.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι αναγγελίες για τις ζημιές, οι γεωπόνοι - εκτιμητές περιορίζονται στις προεπισκοπήσεις των ζημιών και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις εκτιμήσεις πουθενά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια υπηρετούν σήμερα μόνο 19 υπάλληλοι (9 εκτιμητές και 10 κατέχοντες θέσεις ευθύνης) και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργή σύμβαση για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στην ΠΕ Πέλλας.

Ο αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση διότι ενώ έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εξόδων για τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, λίγο πριν τη συγκομιδή, η έντονη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτε όρθιο.

Με δεδομένο ότι οι παραγωγοί θα χάσουν μέρος ή το σύνολο της παραγωγής τους εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, με το εισόδημα τους να συνεχίζει να μειώνεται,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»


















Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 comments:

 1. Και τι ήρθε να μας πει ότι όσο ήταν κυβέρνηση δεν υλοποίησε ούτε ένα αίτημα των αγροτών; ή ότι το κόμμα της ψήφισε το πετσικομα της νέας ΚΑΠ; ή ότι δεν έκανε το παραμικρό για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να είναι άμεσες οι αποζημιώσεις. Για τις φωτογραφίες όλοι πρώτοι είναι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα σας πειράζουν αλλά κάνετε γαργάρα επίτηδες ότι την νέα καπ την ψήφισε όχι ο σύριζα αλλά η ΝΔ το 2021 με περικοπές άνω του 20 τις εκατό

   Διαγραφή
 2. άλλοι έχουν το πρόβλημα και άλλοι πάνε για τις φώτο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χριστός Άνεστη!

  Έυλογο να ενημερώνουμε την βουλευτή για τα πρόβληματα και τις ζημιές στις καλλιέργειες μας, όμως θα ήταν ποίο εύλογο πρωτίστως να την ενημερώναμε για τα πρόβληματα και ζημιές που προκάλεσε η ίδια η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη στις ψυχές όλου του Ελληνικού λαού και των μικρών αθώων παιδιών με την ψήφιση του επαίσχυντου νομοσχεδίου περί Γάμου των ομοφυλοφίλων και τεκνοθεσίας αθώων παιδιών υπό αυτών.
  Όταν αυτή η γυναίκα όντας και "μήτερα" ψηφίζει αυτό το άνομο νομοσχέδιο καταλαβαίνετε πόσο σας πονάει και πόσο θα επιλυθούν τα δίκαια αιτήματα σας.
  Μετά λύπης διαπιστώνω ότι ποσός μας ενδιαφέρουν τα παιδιά και η οικογένεια, αλλά μόνο το βολέμμα μας ενδιαφέρει, ντρέπομαι για την κατάντια της πατρίδας μου.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.