Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νίκος Παρούτογλου: Γιατί αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον κανονισμό άρδευσης και τον τρόπο χρέωσης των τελών άρδευσηςΟ Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε την αλλαγή 
του κανονισμού άρδευσης και τον τρόπο χρέωσης των τελών άρδευσης. Συγκεκριμένα αναφέρει:  

''Κεφάλαιο άρδευση...
Γιατί αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον κανονισμό άρδευσης και τον τρόπο χρέωσης των τελών άρδευσης;

Για δύο λόγους 
1. Η ΔΕΗ χρεώνει το Δήμο με 19 λεπτά περίπου ανά κιλοβατώρα και ο δήμος χρεώνει τους αγρότες με 12 λεπτά. (Φαίνεται άλλωστε, στα έγγραφα παρακάτω)
2. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις εντοπίσαμε αδικίες στις χρεώσεις.  Κάποιοι υδρονομείς , δεν έγραφαν τις ώρες και τα στρέμματα, σε φίλους και γνωστούς για δικούς τους λόγους ,με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν όλους όσοι ήταν τυπικοί,  με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν υπέρογκες χρεώσεις. 

Πως λύσαμε το πρόβλημα των χρεώσεων
Αποφασίστηκε η απολογιστική χρέωση.  Ανοιχτή τιμή δηλαδή και η χρέωση θα εξαρτάται κάθε φορά , από το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ χρεώσει 5 λεπτά,  τότε 5 λεπτά θα χρεώσει και ο δήμος.  Αν η ΔΕΗ χρεώσει 20 λεπτά,  τότε 20 λεπτά θα χρεώσει και ο δήμος.

Πως θα επέλθει αποκατάσταση στις αδικίες
Με το στικάκι από την μία και με ασφυκτικό έλεγχο των υδρονομέων από την άλλη. Επίσης,  κάθε μήνα θα υπάρχει έγγραφο σε κάθε κοινότητα,  με τα στρέμματα και τις κιλοβατώρες που δήλωσε ο καθένας.

Τι έκαναν μέχρι σήμερα οι υδρονομείς
Αμείβονταν με 390€ για μια δουλειά 24 ωρών και έφερναν τις καταστάσεις στο Δήμο,  ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της αρδευτικής περιόδου.

Τι θα κάνουν τώρα οι υδρονομείς
Θα αμείβονται με 850€ , αλλά θα φέρνουν τις καταστάσεις κάθε μήνα. Όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες της σύμβασης του , θα απολύεται. 

Πως θα χρεωθεί το νερό ελεύθερης ροής 
Άπαξ ,με 4€ ανά στρέμμα . Το ύψος των στρεμμάτων θα πρέπει οι υδρονομείς να το φέρουν μέσα στον πρώτο μήνα και μετά θα ακολουθήσει έλεγχος από τις υπηρεσίες. ( Στα έγγραφα παρακάτω,  φαίνονται τα στρέμματα ανά κοινότητα ,που έφεραν οι υδρονομείς το 2023.)

Πόσο είναι το ύψος του ελλείμματος ,την υπηρεσίας άρδευσης
Περίπου 350000€ κάθε χρόνο.

Πως το χειριζόταν ο δήμος ως σήμερα
Ένα μέρος έμενε ως οφειλή στη ΔΕΗ και το χρέος έχει φτάσει σήμερα τα 3 εκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος το έκλεινε παίρνοντας χρήματα από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις. 
Άρα λιγότερα έργα υποδομών όπως δρόμοι και πεζοδρόμια γιατί δεν μπορούσε ο δήμος να χειριστεί τα ελλείμματα. 

Θα δημιουργεί ελλείμματα πλέον η υπηρεσία 
Όχι, γιατί η κάθε γεώτρηση θα χρεώνεται όσο κοστίζει.  Με το κλείσιμο των ελλειμμάτων, ανοίγει ο δρόμος για κατασκευή υποδομών άρδευσης. 

Τι κερδίζουμε με το κλείσιμο των ελλειμμάτων
Δεν μεγαλώνει το χρέος προς την ΔΕΗ,  περισσεύουν χρήματα από τα τακτικά για να χρηματοδοτήσουν έργα αστικής φύσης όπως δρόμους,  πεζοδρόμια, πλατείες κλπ και το πιο βασικό,  θα υπάρχει πλέον δυνατότητα για παρεμβάσεις και επεκτάσεις δικτύων σε τακτική βάση.

Γιατί πληρώνει κάποιος 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για να πάρει το στικακι 
Γιατί όπως βλέπουμε από τα έγγραφα,  η ΔΕΗ το 2023 χρέωσε με 18,5 λεπτά τον Δήμο. Αν φέτος χρεώσει,  με 15 λεπτά,  τότε τα υπόλοιπα θα επιστραφούν. Αν χρεώσει με 22 λεπτά , τότε τα υπόλοιπα θα βεβαιωθούν από την υπηρεσία.

Γιατί είναι σημαντική μεταρρύθμιση
Γιατί μπήκε ένα ουσιαστικό πλαίσιο και δεν θα χρειαστεί να επανέλθει ο δήμος στο θέμα της άρδευσης.

Συζητήθηκε το θέμα πριν έρθει για ψήφιση 
Ναι , με όλους τους προέδρους τοπικών συμβουλίων και τους δυο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και όλοι συμφώνησαν. Όπως συμφώνησαν και όλοι οι σύμβουλοι του συνδυασμού μας. 
Άλλωστε για το θέμα ψήφισαν θετικά και είναι προς τιμην τους, διότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ,στην δημοτική επιτροπή οι κύριοι Μπατσης Χ. και Γιαντσης Δ. και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κύριοι Μπατσης Χ. και Σελκος Ι.
Κάθε μεγάλη αλλαγή έχει χαμένους και κερδισμένους.  Και πριν την αλλαγή όμως υπήρχαν χαμένοι και κερδισμένοι.  Τώρα όμως ,το σύστημα είναι πιο δίκαιο για όλους. Το αποτέλεσμα θα κρίνει τα πάντα. Είμαστε πεπεισμένοι πως η μεταρρύθμιση αυτή,  θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία!''Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Μπράβο στον Παρούτογλου. Σαφέστατος,αποφασιστικός,ακριβής και πάνω απ'ολα συγκροτημένος με καθαρό σχέδιο και στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.